Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Камен мудрости на Повлену  (Pročitano 1857 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Камен мудрости на Повлену
« poslato: 23.06.2013. 23:24 »
КАД је отишао у сечу шуме, домаћин Милинко Миливојевић, из Горњег Таора, подно планине Повлен, ни сањао није да ће набасати на необично откриће, које ће за житеље ваљевског краја представљати несвакидашњу мистерију. У тешко приступачном потоку нашао је Милинко савршену камену куглу, метар у пречнику, а стручњаци ломе копља кад је ова чудна лопта настала.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Кугла је откривена тако што је при паду посечена буква закачила друго стабло, које је притом изваљено из корена. Из обале, која се притом одронила, изронила је – камена кугла.

- Одједном, нешто огромно, округло, скотрљало се насред потока, где и данас стоји – каже Милинко. – Убрзо, прочуло се за необично откриће, па се у тешко приступачни поток на мом имању сјатило цело село, и још пола другог приде. Сви су хтели да виде и опипају необичну куглу. Помало је подсећало на „камен мудрости“ и Црног Грују, јер су многи помислили да камена лопта има неке мистериозне, непознате моћи. Углавном, бејасмо запрепашћени, јер тако нешто још не видесмо.

На лопти од камена видљиви су трагови удараца. Многи су, каже Миленко, мацолама хтели да је разбију, али нису успевали, а кад год су покушали на све стране су прштале варнице, јер је камен изузетно тврд. Кугла је загаситосиве боје, а чекићи, длета, шпицеви само су успевали да јој тек мало окрње омотач.

ШТА КАЖЕ НАУКА НАУЧНО објашњење о настанку кугли дали су др Дивна Јовановић и Иван Филиповић из Геолошког завода Београда – та појава у светској литератури позната је као пешчана лопта. То је маса пешчара, лопте мање или више обавијене кластичним материјалом, димензија од неколико центиметара до неколико метара, а њихов настанак повезује се за подводна клизања. Оваквих кугли има код Пријепоља, на Дурмитору и Маглићу, али и на Алпима, где су огромних димензија. О каменим куглама писао је у својим „Мистеријама света“ чувени Артур Кларк. На стотине, чак хиљаде џиновских оваквих творевина природе нађено је на Костарики – од величине тениске лопте, док је највећа тешка више од 16 тона…
 
- Нисмо могли куглу да померимо ни центиметар, колико је тешка – каже домаћин на чијем је имању необично откриће. – Својевремено, долазили су бројни научници, археолози, међу њима и Драгослав Срејовић и Радивоје Пешић са својим екипама. Чудно им је било откуд таква кугла овде, кад на Повлену нема камена те врсте. Научници су се за куглу интересовали пар месеци, а онда је све замрло. Отишли су без објашњења како је настала.

У Милинковом потоку, притоци Поличке реке, у сливу Јабланице, на надморској висини од 890 метара, налази се та, усамљена камена кугла. Међутим, на источној страни Малог Повлена, на изворишту реке Забаве, има чак тридесетак камених кугли, различите величине, пречника од 15 центиметара до два метра.

Милан Пујић, геолог који је дуго и предано истраживао венац Ваљевских планина, сматра да је порекло ових кугли везано за геолошку историју. У средњој јури, пре око 150 милиона година, формирао се у Земљиној кори комплекс седиментних стена, познат као дијабаз-рожначка формација, од чега је и начињен највећи део северних падина Ваљевских планина. Заједничко својство развоја јуре у ваљевском крају, који припада источном ободу унутрашњих Динарида, огледа се у честим продубљивањима и оплићавањима морског дна, таложењем разних седимената и фација, уз честе и снажне субмаринске и вулканске активности. У таквим геолошким условима настале су повленске кугле.

- Шта год да је, делује чудно и нестварно, као да није са овога света – каже Милинко. – И данас многи намерници који уживају у природи Повлена, кад набасају на куглу, обавезно се поред ње фотографишу за успомену. А да ли оду мудрији, као у филму о Црном Груји, ко ће га знати…