Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kakvog je ukusa voda stara 2,6 milijardi godina?  (Pročitano 1634 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Kakvog je ukusa voda stara 2,6 milijardi godina?
« poslato: 25.06.2013. 13:06 »
Kakvog je ukusa voda stara 2,6 milijardi godina?

M.A.    | 24. 06. 2013.| Foto: J. Telling / Nature    Izvor: Blic.rs

Prilikom uzimanja uzoraka, geolozi se često oslanjaju na vlastito čulo ukusa, i to ne samo radi zabave. Oni znaju da je voda koju žele dalje da analiziraju najslanija, zato što je to znak da je najstarija.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Voda iz rudnika Timinsu (FOTO: J. Telling / Nature)
Barbara Šervud Lolar to neprestano radi. Ona je geolog na Odseku za geonauke Univerziteta u Torontu i u saradnji sa još nekim naučnicima analizirala je vodu iz kanadskog rudnika u Timinsu, Ontario. Ispostavilo se da je voda stara između 1,5 i 2,6 milijardi godina i da je isto toliko godina bila izolovana. Saznanja do kojih su došli objavili su u majskom broju časopisa “Nejčer”.

Ali, da bi se utvrdilo koliko je voda stara, nije dovoljno da je samo probate. “To možemo da naslutimo na osnovu saliniteta vode, a naročito analizirajući kiseonik i vodonik u molekulu vode”, objašnjava Barbara Šervud. Naučnici su analizirali sadržaj plemenitih gasova u vodi - na primer, helijuma - i koji su izotopi prisutni. Sve to ukazuje na približnu starost vode.

Istraživanje geologa navodi na zaključak da život možda postoji i na drugim planetama.

- Na isti način, i na nekom drugom mestu, na primer, na Marsu, bilo koji oblik života koji se tamo formirao mogao je da nađe put do sličnih vodenih džepova u Marsovoj kori, a naše istraživanje pokazuje da ti vodeni džepovi mogu da opstanu i obezbede uslove za život dugo nakon što je na površini Marsa nestala sva voda - objašnjava Kris Balentajn, profesor geohemije na Univerzitetu u Mančesteru i jedan od autora studije.

U drugom kanadskom rudniku, Barbara Šervud Lolar i njene kolege tragale su za vodenim džepovima i ustanovili da je hemijski sastav vode sličan kao i u hidrotermalnim izvorima na dnu okeana. Osim toga, utvrdili su da je visok stepen saliniteta vode posledica hemijskih reakcija između stena i vode.
 

- Posledica je voda bogata energijom koja omogućava život - objašnjava ona.
 
Život u vodi staroj na desetine miliona godina, na dubini od 2,7 km
 
U jednom rudniku zlata u Južnoj Africi, Lolarova i njen tim otkrili su zajednice mikroba na dubini od 2,7 kilometara, koji žive od vodonika rastvorenog u tim vodama. Sama voda je stara desetine miliona godina.

Saznanja do kojih su došli podstakla su ih da se vrate u Kanadu u rudnik Timins, jer su na osnovu starosti i geologije stena pretpostavili da bi voda ovde mogla biti još starija.

Sledeći korak u njihovom radu je utvrđivanje starosti drugih dubokih voda širom planete kako bi uporedili oblike života u vodenim džepovima duboko ispod zemlje.

 
Trenutno još tragaju za životom u uzorcima iz rudnika Timins. Kako kažu, analiza podataka je “mukotrpan rad”.
 
Balentajn ističe da ta voda nije za piće, ali deluje kristalno bistro i veoma primamljivo kada izvire iz stene.