Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: “Božja kada” zbunjuje naučnike: Jezero nepromenjeno već 7.500 godina  (Pročitano 1750 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena

“Božja kada” zbunjuje naučnike: Jezero nepromenjeno već 7.500 godina

M.A. | 06. 06. 2013. izvor:Blic.rs

Stručnjaci Univerziteta u Adelaidi (Australija) identifikovali su jezero koje je toliko čisto netaknuto da su ga nazvali “Božjom kadom”.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

"Božja kada" u Australiji (FOTO: Univerzitet u Adelaidi)

Iako tipični slatkovodni ekosistemi variraju pod uticajem klimatskih promena i čoveka, Plavo jezero na ostrvu Nort Stradbrouk u Kvinslendu 7.500 godina nije pretrpelo gotovo nikakve promene, pokazuje najnovije istraživanje. Voda je toliko čista da su naučnici mogli da vide dno jezera, na dubini od deset metara.

- Ovo kao da je Božja kada. Predivno je. Apsolutno predivno - izjavio je za “Australijan asošijeted pres” rukovodilac studije Kameron Bar.

 
Začuđujuće je koliko jezero odoleva promenama. Suša, koja je izazvala isušivanje obližnjih jezera, nije mogla da naudi Plavom jezeru.

- Prema našim saznanjima, ovo je jedino jezero u Australiji koje je u toliko dugom periodu u tolikoj meri sačuvalo stabilnost. Imajući u vidu magnitudu ekoloških promena tokom tog perioda, očekivali smo izvesne promene, tako da smo iznenađeni što ih gotovo uopšte nema - rekao je Bar za Australijsku državnu radio-televiziju ABC.
 
Naučnici su želeli da utvrde u kojoj meri ekološke promene ugrožavaju ekosisteme i kako su ti sistemi reagovali na takve promene. Oni su prikupili podatke o isparavanju jezera i kvalitetu vode tokom proteklih 117 godina i uporedili istorijske fotografije. Analizirali su fosilni polen i silikatne alge, koje pripadaju porodici fitoplanktona, veoma podložnoj uticaju promene hemijskog sastava vode.
 
- Plavo jezero je očigledno bilo važno klimatsko “utočište” za slatkovodne organizme u regionu, a danas je u istom stanju kao i pre 7.500 godina - izjavio je Bar.
 

Prema njegovim  rečima, uz odgovarajuće upravljanje, jezero bi moglo da nastavi život bez promena stotinama, a možda i hiljadama godina u budućnosti.