Paleolantropologija > Fosili
U kakvom se stanju nalazi većina fosila ?
(1/1)
Aleksandar:
Najveći deo fosila koje imamo su...mrvice. U stenama se pod mikroskopom jasno mogu videti fosilizovani parčići žvakanih kostiju. Postoje čitavi geološki slojevi, metrima duboki, koji nisu ništa drugo do okamenjene naslage kokolita, ribljeg izmeta u kome se nalazi gomila sažvakanih ostataka drugih organizama. Ovakve naslage se u svetu mere doslovno stotinama miliona tona, i predstavljaju otpatke koji su se gomilali kroz desetine ili stotine miliona godina.
Čak i čuvene fosilne naslage, kao što su one iz Kambrijumskog doba, sadrže uglavnom ovakve komade i mrvice. Praktično nijedan of fosila trilobita nije ostatak naglo zatrpane životinje, već se na njemu mogu naći tragovi napada drugih bića (mnogim trilobitima je donji deo tela potpuno odlomljen, što je napadač uradio da bi iz ljušture mogao da isisa trilobitovo meso). Od preostalih fosila, velika većina je delimična: pojedinačni odlomljeni udovi, pojedine kosti (često sa tragovima zuba na sebi).
Tek veoma mali deo fosila čine skeleti celih životinja. Oblasti u kojima se ovakvi fosili najčešće nalaze, kao što su prastara priobalna područja ili močvare, predstavljaju veliko naučno blago. Iz ovog razloga, mi čak i danas imamo kompletne fosile samo malog broja svih vrsta koje su nekada postojale.
Najređi (i najbolji) od svih fosila su oni koji nastaju naglim zatrpavanjem. U svakih milion fosila retko možemo naći čak i jedan jedini koji je nastao na ovakav način; ali kada nađemo takve fosile, oni su spektakularni.
Vulkanske erupcije takođe često proizvode velike i upečatljive naslage fosila. U zalivu Fundi, recimo, postoje formacije koje su debele skoro tri kilometra, a koje se sastoje od slojeva okamenjenih šuma. Naime, u blizini je bio aktivan veoma snažan vulkan, koji bi šume zatrpao u pepelu. Stabla bi se tako okamenila, a na površini iznad njih bi polako izrasla nova šuma. Sledeća erupcija bi zakopala novu šumu, i tako nekoliko stotina puta. U okviru šume su okamenjeni i fosili mnogih drugih živih bića iz tadašnjeg ekosistema.
miki:
Nije mi fax od prijatelja mi je i znam da je dosta platio.
Nemogu sve slike da postavim zbog velicine ali izmuljaricu nesto.
miki:
2
miki:
3
miki:
4. Ima jos ali dosta za danas!!!!
Navigacija
[0] Indeks poruka
Idi na punu verziju