Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Да ли су диносауруси били топлокрвна бића?  (Pročitano 22611 puta)

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujeteИстраживачи са Универзитета у Калифорнији саопштили су да је откривен нови научни метод, који помоћу хемијских анализа љуске јаја диносауруса може да одреди колика је била телесна температура ових древних створења.

Ово откриће подржава друга истраживања која су дошла до закључка да диносауруси нису били искључиво ни топлокрвна ни хладнокрвна бића, већ да је телесна температура варирала од врсте до врсте.

„Температура коју смо ми измерили указује на то да бар неки диносауруси нису били у потпуности топлокрвне животиње, као данашње птице“, наводи се у студији аутора Роберта Игла са Универзитета у Калифорнији, „Можда су били средње температуре тела — негде између садашњих алигатора и крокодила и модерних птица“.

„Топлокрвне животиња треба много да једу како би им крв остала топла, што захтева да често иду у лов или да једу биљке. Ако су диносауруси били и најмање топлокрвни, они су имали више капацитета да трче у потрази за храном него што би алигатори“, рекао је Игл.

Иглов тим испитао је хемијски састав љуски 19 фосилних јаја од две врсте диносауруса, пронађених у Аргентини и пустињи Гоби у Монголији. Један од фосилних остатака припадао је дуговратој врсти — сауропод титаносаурус, која спада у једну од највећих животињских врста која је икада постојала на Земљи, а други релативно мањем овирапториду, који је сличан тираносаурусу Рексу и данашњим птицама. Они су испитивали понашање два ретка изотопа у калцијум-карбонату, једном од главних састојака у љусци јаја. Угљеник-13 и кисеоник-18 изотопи имају тенденцију да се заједно групишу при нижој температури.

„Ова техника вам говори о унутрашњој телесној температури женке диносауруса када је у овулацији“, рекла је Иглова колегиница Арадна Трипати. „Температура тела овирапторид диносауруса била је већа од температуре ваздуха његове животне средине — што нам сугерише да нису били потпуно, већ средњехладнокрвна створења“.

Температура тела женке титаносауруса сауропода била је око 38 степени Целзијуса или 100 степени Фаренхајта. Мањи овирапториди су имали телесну температуру испод 32 Целзијуса. Температура фосилизованог тла пустиње Гоби близу места где су откривени остаци овирапторида износи око 26 Целзијуса.

(Vostok)