Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Geo-radar GSSI  (Pročitano 24822 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Geo-radar GSSI
« poslato: 15.09.2012. 01:04 »
Ova stranica može da posluži kao uvod u neke od najvažnijih koncepata tehnologije geo-radara (GPR).
 GPR oprema
GPR sistem se sastoji od tri glavna elementa:
1) Kontrolna jedinica (računar)
 2) Antena
3)  Izvor energije
Oprema proizvedena od strane GPR GSSI može koristiti različitih izvore energije, od malih punjivih baterije preko automobilskog akumulatora do napajanja na 110 ili 220 volti. GSSI prodaje konektore i adaptere koji omogućavaju da koristite bilo koji od ovih izvora energije.
Kontrolna jedinica sadrži elektronska kola koja aktiviraju pulsnu radarsku antenu koja šalje pulseve u zemlju. Poseduje interni računar sa hard diskom a memorija je dizajnirana za skladištenje digitalnih podataka dobijenih na terenu za dalje ispitivanje. Neki sistemi, kao što su CRS-20 GSSI kontroliše laptop na računaru koji radi sa Windowsom, unapred programiranim sa kontrolnim softverom. Ovaj sistem omogućava obradu i interpretaciju podataka na terenu bez preuzetih fajlove sa radara i signala na drugi računar.
Antena dobija električni impuls generisan od kontrolne jedinice pojačava ga i prenosi ga u zemlju. Učestalost antene je glavni faktor koji je povezan sa dubinom penetracije. Što je veća frekvencija, to je manja penetracija. Šta više, visoke frekvencije antena omogućava da se identifikuju veoma mali ciljevi. Izbor antene je primarni faktor u planiranju istraživanja. Donja tabela pokazuje vezu između frekvencije antena kao i prodor koji možete očekivati i najpovoljnije aplikacije.

Centar frekvencija     Dubina-penetracija (približno)                               Aplikacije
1600 MHz                               0-0.5 m                                              Inspekcija betona
  900 MHz                               0-1m                                                  Identifikacija šupljina
  400 MHz                               0-4 m                                                 Arheologija,Geologija...
  270 MHz                               0-6 m                                                 Arheologija,Geologija...
  200 MHz                               0-9 m                                                 Arheologija,Geologija...
  100 MHz                               0-15 m                                               Arheologija,Geologija...
  16-80 MHz                            0-50 m                                               Geologija

Funkcionisanje GPR-a zasniva se na minimalnim prenos jednog impulsa energije u materijal, zatim za snimanje snage sa kojoma se pulsira i povratno vreme potrebno za dobijanje refleksije impulsa koji je poslat. Niz impulsa koji su distribuirani preko datog prostora je ono što se zove skeniranje. Refleksije se proizvode kad god energetski impuls ulazi polovično sa osobinama električne provodljivosti ili dielektrično drugačije od prethodne polovine. Snaga ili amplituda refleksije određuje razliku između provodljivosti i dielektrične konstante na dve polovine. Primera radi to znači da impuls koji ide od suvog peska (dielektrična konstanta 5) do vlažnog peska (dielektrična konstanta 30) proizvodi jaku refleksiju, dok ako se kreće od suvog peska (konstantna 5) do srednje skale (konstanta 7.), proizvodi mnogo slabiji odraz.
Iako deo energije impulsa se reflektuje nazad na antenu, puls i dalje prodre u polovinu dok se rasipa (ili smanji) ili kontrolna jedinica GPR  zatvori prozor vremena (slika 1). Odnos signala slabljenja varira i zavisi od karakteristika materijala koji se prostire.
Metali se smatraju savršenim za refleksiju ne dozvoljavajući signalima da prođe kroz njih. Materijali koji su ispod Limova, tanke metalne mreže ili pod od metala neće biti identifikovani od strane radara.
Antena ne emituje radarsku energiju u pravoj liniji. Emisija je u obliku konusa (slika 2). Kod antene koja ima oznaku (A) i (C) povratno vreme energije koja stigne u bazu konusa je veća od energije najbliže antene (B).
Kada se kreće antena ka meti, rastojanje između njih se smanjuje sve dok antena ne bude na meti, a zatim se ponovo povećava kada je antena daleko od cilja. Znači, svaki jedinstven cilj pojavljuje se u podacima kao hiperbole ili u obliku obrnutog slova U. Cilj je u stvari vrhunac amplituda pozitivnog talasa, odnosno gornji deo hiperbole..
Podaci se dobijaju u paralelnim sekcijama, koji se kasnije sjedinjuju i pripremaju za obradu u računaru koristeći specijalan softver. Računar zatim daje horizontalnu površinu na datoj dubini. Ova površina se zove parče dubine, koja omogućava operateru da tumači postojeće ciljeve na različitim dubinama.

Van mreže kiza

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 1
  • Ugled: +0/-0
Odg: Geo-radar GSSI
« Odgovor #1 poslato: 14.04.2015. 15:49 »
Imam GSSI georadar sa frekfencijama 300mhz i 800mhz pa interesuje me, da li postoji jos literature na tu temu, sto se tice konkretnog prikupljanja i obrade podataka.
Iz mog iskustva, objekti na dubini  vecoj od 1.5m se ne vide, dok Vi u tekstu navodite da nasa frekfenca od 300mhz moze videti i do 5m sto i proizvodjac propisuje.
Napominjem da za odgovarajucu sredinu koristim dielektricnu kostantu koja je propisana i koju sam dobio u brosuri uz istrument.
hvala