Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ćirilica na novčanici od pet evra  (Pročitano 18022 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Ćirilica na novčanici od pet evra
« poslato: 28.01.2013. 22:43 »
Na novoj novčanici od pet evra, koja će u evrozoni biti puštena u opticaj u maju, biće štampan i tekst na ćirilici. Nove novčanice iz serije "Evropa" u opticaj će ući 2. maja 2013. godine.

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je novu novčanicu od pet evra sa boljom zaštitom od falsifikovanja na kojoj je reč evro prvi put ispisana i ćirilicom.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Jedina zemlja koja koristi ćirilicu u EU je Bugarska, koja nije članica zone evra, pa se ispisivanje reči "evro" ćirilicom tumači kao politički signal poverenja Evropske centralne banke (ECB) u buduće proširenje zone koja koristi zajedničku evropsku valutu.

Ćirilično pismo koriste i dva kandidata za EU, Srbija i Makedonija.

Novu banknotu od pet evra, koja je toplijih boja, krasi i portret feničanske princeze Evrope iz grčke mitologije.

Nove novčanice iz serije "Evropa", koje je predstavio predsednik ECB Mario Dragi, u opticaj će ući 2. maja 2013. godine, preneo je Euraktiv Srbija.
Banknota je predstavljena pred otvaranje izložbe "Novo lice evra", koju će zainteresovani moći da vide u Arheološkom muzeju u Frankfurtu od 11. januara do 10. marta.  Novčanicu od pet evra štite napredne i poboljšane bezbednosne funkcije i vodeni žig i hologram prikazuju portret princeze Evrope.

Denominacija na banknoti, odnosno cifra pet, obojena je smaragdno zelenom koja menja boju i ide do tamno plave, a kratke kose crte na levoj i desnoj ivici novčanice olakšaće njenu identifikaciju slabovidima.

Evropska centralna banka saopštila je i da će nove novčanice od pet evra banke, prodavnice i drugi biznisi u zoni evra dobiti već u aprilu kako bi se na vreme upoznali sa novom banknotom.

Nove banknote iz serije "Evropa" od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra ući će u opticaj u narednih pet godina, pri čemu će se krenuti od manjih denominacija ka većim.

Kada se pojave te nove novčanice, one iz prve serije će postepeno biti povučene iz opticaja, ali će sačuvati vrednost i moći će bilo kad da se zamene u nacionalnim centralnim bankama članica zone evra.