Okrugli sto > Druženje, hobi, razmena iskustava...

Zašto me zanima arheologija?

(1/1)

Carica Teodora:
Sećam se dok sam bila sasvim mala još u nižem razredu osnovne škole, trebala sam da radim domaći, umesto to gledala sam film o Mojsiju i izlasku naroda iz Egipta preko Crvenog mora, dramatičan film koji je ostavio snažan utisak na mene, sva sam ga upijala, svaki detalj čak se i danas sećam, u tom trenutku majka me je otreznula i ljutito mi rekla 'Šta ti to gledaš? Jesi li uradila domaći?' Počela sam raditi domaći ali okrajkom oka pomalo pratila nastavak filma sve dok ga ona nije ugasila. I tako je počelo, ja se ne dam da TV ugasi! :)))


Zatim kao tinejdžerka već sam bila upoznata o arheološkim lokalitetom u svom gradu i pratila svaku novinu u vezi sa njim pa onda šire i svetski i tako sam uplovila u sve istorije i pomalo geologiju. U mlađim godinama imala sam sjajnu priliku da lično upoznam australijanskog arheologa i pratila njegovu seriju predavanja koji se održavao kod nas, Bože zdravlje, uskoro da objavim njegovo predavanje na forumu.


Ajde da podelimo zajedničko iskustvo šta je nas dovelo na forumu. Kako je sve započelo u vašim životima, šta je vas privuklo da se bavite arheologijom, bilo čitanjem bilo iskopavanjem, ili treće, koji detalji su na vas ovekovečili da se posvetite sav život arheologiji?

Brasch:
Obzirom da sam veliki nacionalista, a ujedno i avanturista, sa godinama je krenulo i malo vece interesovanje o zemlji gde zivim. Kako sam krenuo sa malo dubljim proucavanjem istorije, video sam da je sve ono sto sam znao ili ranije ucio bilo pogresno. Kao i svaki covek na ovoj planeti, krenuo sam u potragu za istinom. Na tom putu sam upoznao i dobre ljude koji ni jednog trenutka nisu bili sebicni da svoje znanje prenesu drugima.

Naravno, jednim delom je kriv i Indiana Jones :) Sada, u stvarnom zivotu, redovno nailazim na scene iz legendarnog filma.

Onaj osecaj kada u nekoj nedodjiji ugledate ostatke cigle, keramike, kamene zidine i ograde, neki stari novcic, narukvicu, prsten,  mindjusu... u tom trenutku krecete sa pisanjem scenarija za svoj film...

aurelije:
Moja prica je po sve sasava..Kao i u svakoj sve pocinje od ranon detinjstva...Moj deda je bio tipican tragac za blagom koje sakriveno negde pod raznim zamkama i sve izgledalo kao sto je pominjao kolega brash...Tako u to vreme se odrzavale sedeljke i tako u tim pricama negde kao dete video sebe..Vec sa svojih 16 god a bio sam jako buntovan sticajem okolnosti napustio kucu i otisao u sumi ziveci u drvenoj baraci  podalje od civilizacije baveci se stocarstvom..Onda sam razbio strah prema pecinama,zmija i ostalih zivotinja koje su deo uobicajnih susreta u ovom hobiju..poceo sam voleti prirodu i sve sto je cini dok nisam se potpuno sijedinjio.Povrh svega da je zlo jos vece il dobro :)posle nekih godina poceo je da mi smeta beton i cvrsta podloga sto me teralo jos vise u prirodu jer ogromni bolovi noga mi ne dozvoljava mnogo provedenog vremena na betonu.Uz sve to istorija mi je bila najdrazi predmet i to me navelo da citam i da pratim razna istrazivanja nasih znamenitosti i poceo da istrazujem sve sto je prirodno i sto moze da bude povezano sa arheoloskim otkricima tako je i dan danas sve mi je jedno veliko divljenje i u najmanju ruku nisam shvati nit me privlaci  kao interes vec kao hobi i divljenje svakom pronalazku civilizacije nasih korena...

antoan:

--- Citat: Brasch  22.03.2013. 23:39 ---Obzirom da sam veliki nacionalista, a ujedno i avanturista, sa godinama je krenulo i malo vece interesovanje o zemlji gde zivim. Kako sam krenuo sa malo dubljim proucavanjem istorije, video sam da je sve ono sto sam znao ili ranije ucio bilo pogresno. Kao i svaki covek na ovoj planeti, krenuo sam u potragu za istinom. Na tom putu sam upoznao i dobre ljude koji ni jednog trenutka nisu bili sebicni da svoje znanje prenesu drugima.

Naravno, jednim delom je kriv i Indiana Jones :) Sada, u stvarnom zivotu, redovno nailazim na scene iz legendarnog filma.

Onaj osecaj kada u nekoj nedodjiji ugledate ostatke cigle, keramike, kamene zidine i ograde, neki stari novcic, narukvicu, prsten,  mindjusu... u tom trenutku krecete sa pisanjem scenarija za svoj film...

--- Kraj citata ---


Eh,..ovo kao da sam lično napisao :),.Još kao dete voleo sam da slušam priče starijih.Bilo je tada i Solunskih ratnika još živih,bilo je Golootočana,izbeglica koji su se skrasili u Srbiji 1941-e... a mnogo toga što sam čuo od njih nije bilo ni nalik onome što je pisalo u školskim udžbenicima.
Tako kreće zanimanje za istoriju a poznavao sam i jednog sjajnog numizmatičara koji me zainteresovao za antikvitete ...
Surfujući prostranstvima interneta naleteo sam i na ovaj forum.Neobično mi je drago da postoji još ljudi koje slične stvari interesuju.
Pozdravljam ovim putem sve članove -arheo amatere!

aurelije:
hvala.. :)
dobrodosao..

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju