Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Monteoru grupa  (Pročitano 21746 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Monteoru grupa
« poslato: 02.10.2013. 22:33 »
Monteoru grupa je praistorijska kultura formirana na eneolitskoj tradiciji, koja počinje da se širi oko 3000. godine p. n. e. Razvija se tokom perioda ranog bronzanog doba, a traje sve do poznog bronzanog doba, oko 1600. godine p. n. e. Područje njenog rasprostiranja je Moldavija. Ime je dobila po lokalitetu Sarata Monteoru, naselju i nekropoli u centralnoj Rumuniji.

Izdvojene su tri faze, tokom prve dve kultura je u punom procvatu. Naselja su podizana na uzvišicama, sastojala su se od koliba. Nađen je veliki broj ostataka materijalne kulture iz ovog perioda, najčešće su to posude za svakodnevnu upotrebu. Tokom treće faze građene su kuće sa temeljima od kamena na manjoj površitni oko kojih su zaštitni rovovi.

Nekropole su bile u blizini naselja. Sahranjivanje je bilo u zgrčenom položaju, ponekad grupno u kamenim konstrukcijama sa raznovrsnim prilozima, tokom prve dve faze. U trećoj fazi grobovi imaju skromne priloge, a javlja se i kremacija, uglavnom kod dece.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Proizvodnja keramike je razvijana tokom sve tri faze. Posude su levkastog vrata i zašiljenog dna, askosi, krčazi, dvouhi i jednouhi pehari. Ukrašava se urezanim girlandama, koncentričnim krugovima, cik-cak linijama i kanelurama.

Javljaju se sekire od glačanog kamena i buzdovani, kao i vrhovi strela od sileksa, bronzane sekire i bodeži. Nakit se izrađuje od zlata i bronze.