Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Licenska keramika  (Pročitano 21600 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Licenska keramika
« poslato: 02.10.2013. 22:11 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujeteLicenska keramika je uočena i izdvojena kao zasebna kultura ranog bronzanog doba, tridesetih godina dvadesetog veka. Prvo je uočena u Autriji. Danas se smatra da se rasprostrala u donjoj Austriji, severozapadnoj Transdanubiji, oko Blatnog jezera u Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Naziv je dobila po tehnološkom postupku izrade ornamenta. Ukras je izveden utiskivanjem vrpce (niti) na nem. litzen, što znači uzica u meku nepečenu, glinu.

Vodeći oblik koji karakteriše Licen-keramiku je krčag, kuglastog tela i levkastog, dosta visokog ili nešto nižeg, uspravnog vrata, sa jednom drškom koja spaja gornju trećinu vrata sa ramenom. Oblici koji se još javljaju su:

- terine
- loptasti pehari sa drškom
- amfore levkastok vrata

Keramika je fine fakture, crne, tamnosive ili sivosmeđe boje. Gruba keramika pripada tipu većih posuda sa trakastim drškama i levkastim vratom ukrašenim horizontalnim, a drške vertikalnim nizovima žigosanih uboda koji imitiraju Licen stil i način ukrašavanja.

Licensku keramiku karakterišu keramičke posude ukrašene utiskivanjem vrpce, odnosno niti obmotane oko štapića ili uže tekstilne trake u nepečenu glinu. Ornamentika se sastoji od nekoliko paralelnih horizontalnih traka i uglavnom se nalazi na vratu posuda u više paralelnih, horizontalnih traka. Na drškama je ukras postavljen vertikalno.