Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Osnovne mere Nojeve arke  (Pročitano 24201 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Osnovne mere Nojeve arke
« poslato: 30.03.2013. 22:30 »
Nojeva barka

Kao deca, mnogi od nas su čuli pricu o opštem svetskom Potopu u Nojeve dane, kada su sve kopnene životinje ušle u barku, dve po dve. Samo Noje i njegova žena, njihova tri sina Sim, Ham i Jafet, i njihove žene bili su spaseni. Većina ljudi ne misli da se ova priča stvarno dogodila. Da li se mogla dogoditi ? Da li je to istorija ili je Biblija, kao i mnoge druge knjige, prepuna priča kao što su Grimove ili Ezopove? Da li je istina stvaranje ili evolucija, katastrofizam ili uniformizam?

Stabilnost barke

Na jednom univerzitetu, na predavanju o hidrauličkom inžinjerstvu, na kojem je trebalo da se nađe najstabilniji oblik broda, na zaprepašćenje, profesor je rekao da je najstabilniji oblik bio Nojeva Arka. Biblija daje njene dimenzije: 300 lakata duga, 50 široka, 30 visoka, sa prozorima veličine lakta, sa vratima sa strane. Bila su tri nivoa. Profesor je rekao za takav brod, mada je spor, skoro je nemoguće da se prevrne. Naravno, Noje nije nigde žurio! Takav oblik bi opstao i pri nasilnom naginjanju od 60 stepeni i vratio se u prvobitni položaj. Dubina i širina u srazmeri 6:1 daje stabilnost barci. Testovi o modelu broda prema kompijuterskim proračunima svi daju prednost obliku Nojeve barke. Godine 1844. Brunel je koristio sličan srazmer u Velikoj Britaniji (97 x 15 x 10 m). Brunel je gradio prema iskustvu generacija brodograditelja, dok je Noje pravio po prvi put.

Kapacitet

Da li je takva barka zaista mogla da nosi sva stvorenja koja su neophodna da bi se nastanila zemlja posle Potopa? Danasnji lakat dug je oko 0,45 m, ali čak i da uzmemo kraći lakat, barka bi bila dimenzija 132 m x 22 m x 13 m. To bi dalo kapacitet od 38.000 m3 gde se može smestiti 14.000 tona. To bi bilo jednako sa 522 standardna šlepera, koja mogu da prevezu 125.280 ovaca. Postoji nekih 18.000 vrsta kopnenih životinja prosečne veličine sličnoj ovci, tako da čak ubrajajuci sve one koje su istrebljene od Potopa, bilo bi mesta za po dve na samo jednom spratu. Tako bi na drugom spratu bila smestena hrana (podrazumevajuci da životinje nisu bile u zimskom snu), a na trećem spratu bila je Nojeva porodica i svi koji su hteli da im se pridruže.

Kada govorimo o životinjama koje su ušle u barku, treba napomenuti da nije bilo potrebno da uđu sve tadašnje postojeće vrste, već samo osnovni tipovi koji su stvoreni u početku, pošto oni u svom genomu sadrže celokupnu varijabilnost svih vrsta koje od njih nastaju.

Pri tim dimenzijama i kapacitetu, barka bi imala gaz od nekih 4,5 m, pa nije mogla da se nasuče u toku Potopa, jer nam je objavljeno da je voda bila 4,5 m iznad najviseg brda. Kada su se vode povukle, barka se zaustavila na planini Ararat, blizu Tursko-Ruske granice.   

Izvor: http://www.cps.org.rs/
« Poslednja izmena: 31.03.2013. 19:08 admin »