Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Dokaz da Stari zavet ima istorijski oslonac u stvarnim događajima?  (Pročitano 24734 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Mali fragmenti drevne grnčarije pronađeni u današnjem Izraelu bacili su novo svetlo na stanovnike tog područja iz biblijskih vremena i mogu dokazati da su kralj Solomon i kralj David zaista postojali.

Prošle godine arheolozi su otkrili Ofelski natpis iz 10. veka pre nove ere, a naučnike je zaintrigirao čudan jezik na ostacima ćupa.

Međutim, vođa istraživanja dr Daglas Petrović veruje da je jezik primitivni oblik hebrejskog koji ukazuje da su drevni Izraelci počeli da beleže istoriju mnogo pre nego što se ranije mislilo.

Kada su natpisi otkriveni u decembru 2012. stručnjaci su odmah pretpostavili da je reč o kanaanskom jeziku.

Njim je govorio narod spomenut u Starom zavetu koji je živeo na teritoriji modernog izraela.

Međutim, stručnjak za istoriju Bliskog istoka i biblijske studije dr Petrović kaže da to nije tačno i da je misteriozni jezik zapravo original najstarijeg oblika hebrejskog jezika, što znači da su drevni Izraelci bili u Jerusalimu mnogo ranije nego što se mislilo.

“Ljudi koji su govorili hebrejski jezik kontrolisali su Jerusalim u 10. veku pre nove ere, što je prema biblijskoj hronologiji vreme Davida i Solomona”, rekao je on za Fox News.

Ako je Petrovićeva tvrdnja tačna, to bi mogao biti dokaz tačnosti Starog zaveta, da su drevni Izraelci dugo zapisivali istoriju, a ne naknadno upisivali predanja stara više stotina godina.

Takođe, to bi značilo da Stari zavet ima istorijski oslonac u stvarnim događajima.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete