Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Osnovna pravila ponašanja na forumu AAS  (Pročitano 19394 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Osnovna pravila ponašanja na forumu AAS
« poslato: 17.11.2013. 17:56 »

Osnovna pravila ponašanja na forumu AAS

1. Na tuđim web stranicama, blogovima ili forumima ponašajte se kao pristojan gost, što podrazumijeva uljudno ponašanje i lepo izražavanje.

2. Uvijek se pitajte tri stvari: “Jesu li informacije koje šaljete – dobre, istinite i korisne?”.
3. Pri citiranju ili preuzimanju tekstova uvek navedite i njihov izvor ili autora.
4. U dopisivanje ne upotrebljavajte velika slova jer će ona izgledati kao da galamite ili vičete. Ovo je ujedno i prilika da usavršite pravilno pisanje velikih i malih slova.
5. Nemojte psovati, lagati, vrijeđati, prijetiti i biti nasilni prema drugima.
6. Ne učestvujte u tračevima i raspravama u kojima se nekoga ogovara, već radije nastojte nekome ulepšati dan.
7. Kada oblikujete svoj profil i stavljate svoju fotografiju, upitajte se kako bi se osećali da tu sliku vidite u dnevnim novinama.
8. Nigde na internetu ne objavljujte lične podatke o svojim prijateljima, sadržaj vaše elektronske komunikacije ili fotografije, a da za to pre niste dobili njihovu saglasnost.
9. Ne raspravljajte s onima koji ismevaju nečiji izgled ili osobine, odnosno koji potpiruje verske, nacionalne, rasne, polne ili bilo koje druge sukobe. Najbolje rekacije na provokacije jest – ne reagovati.
10. Ne šaljite svojem prijatelju za rođendan e-mail, već ga nazovite telefonom ili ga posetite.
11.Nemojte slati poruke i odgovarati na njih kad ste ljuti. Na internetu uvek ostaje pisani trag koji netko može upotrebiti protiv vas.
12. Za krojenje pravde u stvarnom životu odgovorni su policija i sudstvo, a na internetu administratori i moderatori. Ne upuštajte se u samostalne akcije, već se u slučaju kršenja zakona ili pravila pristojnog ponašanja obratite njima za pomoć.
13. Ne šaljite poruke intimnog sadržaja jer ih uvijek neko može pročitati zbog čega vama ili primaocu poruke posle može biti žao.
14. Ne činite ništa što je protivzakonito ili što je u suprotnosti s moralnim normama.
15. Ako naiđete na čiji otvoren sandučić elektronske pošte, odjavite se s njega i zatvorite ga. Pravilo o neotvaranju i nečitanju tuđih pisama jednako vredi i na internetu.
16. Ne šaljite poruke za koje niste sigurni da ih ljudi žele primiti, primerice, reklamne poruke, lančana pisma, teške datoteke ili neprimerene sadržaje.
17. Predstavljanje tuđim imenom strogo je zabranjeno.
18. I za kraj. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama.