Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Drevni Rimljani su imali tehnologiju elektromagnetne zaštite  (Pročitano 36728 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Drevni Rimljani su imali tehnologiju elektromagnetne zaštite koja je otkrivena tek 2000.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Tim građevinskih inženjera u Francuskoj otkrio je da su Rimljani imali drevnu tehnologiju za izgradnju struktura koje su korišćene kao moderne elektromagnetne naprave za zaštitu.

Obrazac temelja u nekim velikim rimskim spomenicima, kao što je Koloseum, pružao je zaštitu od zemljotresa savijanjem seizmičkih talasa oko njih.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Drevni arheološki materijali

Rimljani su u svojim konstrukcijama koristili arhitektonske karakteristike koje su se ponašale kao "metamaterijali", veštačke strukture koje mogu da manipulišu elektromagnetnim ili zvučnim talasiima.

Na primer, okruživanje zgrade šupljim rešetkama ili čvrstim objektima ugrađenih u zemljištu, može imati efekat preusmeravanja seizmičkih talasa oko spomenika, efektivno stvarajući seizmički "nevidljivi plašt".

Prema Physics world, "Kada seizmički talasi, unutar određenog opsega talasnih dužina, prođe kroz rešetku, višestruke refleksije u rešetki interferiraju jedna sa drugom destruktivno kako bi se stvorila pojasna rupa koja rezultira značajnim smanjenjem potresanja zgrade."

Moderni metamaterijali

Metamaterijali su prvi put sintetisani u laboratoriji 2000. korišćenjem visoko provodnih metala poput zlata ili bakra u određenim aranžmanima, kao što su slojevite rešetkaste strukture.

Razvijene su za razne svrhe, uključujući izradu "super objektiva", koji su u stanju da vide predmete na mnogo manjim skalama, smanjuju uticaj zemljotresa na zgrade.

ArsTechnica je izvestila da su istraživači uporedili moderne metamaterijale sa strukturama određenih rimskih spomenika. Otkrili su da su obrasci u rimskim zgradama veoma bliski metamaterijalima i da su stoga te objekte mogli zaštititi od zemljotresa.

Stiven Brul, građevinski inženjer i jedan od autora studije, radio je sa timom inženjera iz kompanije Menard u Lionu i istraživačima sa Fresnel Instituta u Marseju, kako bi napravili veliki seizmički plašt bušenjem niz bušotina u zemljištu.

Kasnije je primetio da Galo-rimsko pozorište koje je posetio na odmoru u Otenu u Francuskoj ima istu osnovnu strukturu.

Da li su Rimljani već znali za seizmička svojstva tog poretka? Čini se verovatnim, jer je isti uzorak korišćen u izgradnji brojnih rimskih spomenika, uključujući mnoga pozorišta i amfiteatre.

(webtribune)
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Odg: Drevni Rimljani su imali tehnologiju elektromagnetne zaštite
« Odgovor #1 poslato: 30.07.2019. 00:06 »
Postoje jaki dokazi da su neke prošle civilizacije imale znanje o tome kako izgraditi zgrade koje mogu izdržati potrese:

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete