Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kada su održane prve Olimpijske igre  (Pročitano 3730 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Kada su održane prve Olimpijske igre
« poslato: 21.10.2012. 22:52 »

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ne zna se sasvim pouzdano kada su održane prve Olimpijske igre, ali se kao godina uzima 776. pne. Razlog su isklesana imena pobednika u trčanju na Olimpu, prvi šampion je unet upravo te godine.

Mit je da je Herakle u čast Zevsa napravio prvi stadion i odredio discipline, a važeća je teorija po kojoj su igre održavane svake četiri godine kao nadmetanje grčkih gradova država. Tokom tog perioda, obustavljani su sukobi, a samo takmičenje je bilo zamišljeno kao bitka za prestiž različitih polisa, kao i dokazivanje nadmoći u odnosu na rivale na sportskom polju.

Antičke discipline su bile pre svega atletske, ali je bilo i borbe kao i neizbežna trka kočijama. Pravilo je bilo da mogu da učestvuju samo oni koji govore grčki, a vremenom su takmičari dolazili i iz grčkih kolonija na Crnom Moru, ali i širom Mediterana.

Jedna od ideja je panhelenizam, ali su i tadašnja takmičenja bila opterećena politikom i praktično predstavljala nastavak rata na sportskom polju. Malo je bilo sličnosti sa modernim igrama, tim pre što su stalno održavane na istom mestu, ali i tada i sada pobednicima je pripadala slava kao i obožavanje okoline.

Antičke Olimpijske igre su bile i religijski događaj, koliko i sportski, a prve su održane u slavu Boga Zevsa. Na početku su trajale jedan dan, kasnije gotovo nedelju, ali treba reći da su sa padom grčkog uticaja i rastom Rima gubile na značaju.

Na početku su se igre sastojale od nekoliko trka, od kojih je napopularnija i najteža bila ona pod punom ratnom opremom, hoplitodromos, a vremenom su se atletske discipline širile. Najpoznatiji je bio pentatlon koji se sastoja od trčanja, rvanja, skoka u dalj, bacanja koplja i bacanja diska. Zatim je dodat i boks koji je praktično bio kombinacija borilačkih veština i na početku veoma surov. Zanimljivo da nije bilo dozvoljeno usmrtiti protivnika jer biste u suprotnom gubili borbu. U trkama kočija slava je pripadala vlasniku, a ne samom trkaču.

Inače pobednici su dobijali maslinovu grančicu i večnu slavu u Grčkoj, pogotovo u svom polisu, a u nekim bogatijim gradovima – državama i zamašnu novčanu sumu kao i razna dobra.

Prvi pobednik je bio Koroibos iz Elisa koji je dobio trku na 200 metara, što je praktično bila dužina stadiona. Ovaj pekar je na taj način ušao u istoriju koja ga pominje uz slavne pobednike tog doba Stanliobosa i Mila iz Krotona, Leonidasa i Dijagorasa sa Rodosa, ili spartansku princezu Kinesku koja je prva žena koja je pobedila na Olimpijskim igrama.

Kiniska je iskoristila pravilo po kojima je ženama dozvoljeno jedino da učestvuju kao vlasnice, odnosno odgajivačice konja, pa je na taj način uspela da se domogne pobede, iako joj najverovatnije kao ni ostalim damama nije bilo dozvoljeno da uđe na stadion u vreme trajanja igara.

Nije baš ni najjasnije kada su Igre zvanično ukinute, ali se računa da je to bilo negde između 3 i 4 veka nove ere, kada je rimski car Teodosije zabranio njihovo održavanje u sklopu propagiranja hrišćanstva kao zvanične religije. Drugim rečima, s ozbirom da su Olimpijske igre bile vezane i za grčke bogove, ovo je bio način da se paganstvu stane na put.