Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Treći sveti rat - 356. do 346. pre n.e.  (Pročitano 21147 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Treći sveti rat - 356. do 346. pre n.e.
« poslato: 27.09.2014. 13:21 »
Treći sveti rat (356. pre Hrista-346. pre Hrista) predstavljao je rat između Tebe i Fokide i njihovih saveznika za kontrolu nad Delfskim svetilištem. Fokiđani su finansirali rat ogromnim blagom iz delfskog svetilišta, od preko 10.000 talanata. Rat je okončao Filip II Makedonski 346. pre Hrista razaranjem gotovo svih gradova u Fokidi i uspostavljanjem dominantne pozicije Makedonije.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Pokreti vojski na početku Trećega svetoga rata, uključujući i bitku kod Neona

Nakon Drugog svetog rata Teba je dominirala Amfiktionskim savezom. Amfiktionski savez je na nagovor Tebe odredio ogromnu kaznu Fokidi za mali prekršaj. Pošto Fokida nije odmah platila kaznu onda su povećali kaznu i pretili su Fokidi prokletstvom. Kazna je bila toliko velika da je Fokida nije mogla da plati. Taj potez je razbesnio vođu Fokide Filomela, pa je on zauzeo Delfe. Filomel je zauzeo Delfe polažući pravo na starateljstvo nad proročištem, pozivajući se pri tom na citat iz Homera. Pre zauzimanja Delfskog proročišta Filomel se savetovao sa kraljem Sparte Arhidamom. Sparta je isto kao i Fokida bila kažnjena, pa je zbog toga podržala Filomelovu akciju. Nisu želeli da otvoreno podrže Filomela, nego su odlučili da tajno sarađuju šaljući novac i najamnike.

Kada je Filomel zauzeo Delfe Lokrani su poslali vojsku, ali bili su poraženi. Filomel je izbrisao presude Amfiktionskog saveza. Izdao je proglas da Fokiđani preuzimaju stara prava kao čuvari Delfskog proročišta, da neće činiti nezakonite radnje i da neće opljačkati proročište. Poslao je izaslanike u razne grčke gradove. Atina, Sparta i neki drugi gradovi prihvatili su savez sa njim. Vojska Fokide bila je relativno malena i slaba, pa je Filomel regrutovao najamnike iz okolnih grčkih državica. Najamnička vojska imala je problema sa lojalnošću i moralom.

Nakon Filomelove pobede nad Lokridom Lokrani su zatražili pomoć od Tebe, tj od Beotije. Teba je sazvala skupštinu Amfiktionskog saveza. Većina je tada izglasala rat protiv Fokide. Smatrali su da treba kazniti Fokiđane kao pljačkaše svetilišta. Manji deo je stao na stranu Fokide. Za rat protiv Fokide bili su:

   - Beotija, Lokrida
   - Tesalija, Perebija
   - Dorida, Dolopi
   - Atamanija, Ftiotska Ahaja, Magnezija

Za pomoć Fokidi bili su Atina i Sparta.

Filomel je često pobeđivao. Imao je na raspolaganju novac od svetilišta, pa ga je trošio unajmljujući plaćenike. U njegovoj vojsci nalazilo se mnogo najamnika iz ostalih državica. Krenuo je 354. pre Hr. sa više od 10.000 vojnika u Lokridu. Nakon pobede nad Lokranima sukobio se kod Argole sa oko 6.000 Tesalijaca i njihovih saveznika. Beotija je tada sakupila 13.000 vojnika i stavili ih pod komandu Pamena. Fokidi je došlo u pomoć 1.300 Ahajaca. U velikoj bici kod Neona u Beotiji 354. pre Hrista Beoćani su imali brojniju vojsku. Bitka se odvijala na prilično nepristupačnom terenu. U bici je pobedila Beotija, a stradalo je mnogo Fokiđana. Filomel se hrabro borio i bio je ranjen. Povukao se na teren odakle se nije mogao izvući, pa se ubio da ne bi bio mučen nakon zarobljavanja.

Nakon Filomelovog ubistva Fokiđani su izabrali novoga vođu Onomarha. Onomarh je pripremio još više oružja. Velikim blagom, koje mu je bilo na raspolaganju potkupljivao je po grčkim gradovima i prijateljskim i neprijateljskim. Podmićivanjima je naveo i Tesaliju da ne ratuje protiv Fokide. Imao je uspeha u ratu, zauzeo je neke gradove na okolnim teritorijama, uključujući Orohomen. Ipak nakon opsade Heroneje poražen je od Tebanaca, pa se vratio na svoju teritoriju.

Teba se u to vreme nalazila u problemima. Tesalija ih je napustila u Svetom ratu, a ratovali su i u Aziji pomažući Artabaza protiv Persije. U Aziju su poslali vojskovođu Pamena sa 5.000 vojnika i tada su pobedili Persiju u dve velike bitke.

Filip II Makedonski je najpre na poziv svojih tesalijskih saveznika ratovao u Tesaliji protiv tirana Fere Likofrona. Fera je onda tražila i dobila podršku Fokide. U pomoć im je došao Onomarhov brat Fajil sa 7.000 vojnika. Međutim Filip je pobedio Fokiđane i isterao ih iz Tesalije. Onomarh je nakon toga sa celom vojskom krenuo da pomogne Feru, a namera mu je bila da dominira Tesalijom. Pošto je imao mnogo brojniju vojsku Onomarh je pobedio Filipa II Makedonskog u dve bitke. Filip se nakon toga povukao u Makedoniju.

Nakon pobede u Tesaliji Onomrah je pobedio Beotiju i zauzeo je Koroneju. Filip II Makedonski udružio se sa Tebom. Pošto je Onomarh sa svojom vojskom napustio Tesaliju Filip je iskoristio priliku i ponovo je napao tirana Fere Likofrona. Sam Likofron nije imao dovoljno vojske da se odupre Makedoncima pa je ponovo zvao Onomarha nudeći mu da vlada celom Tesalijom. Onomarh je došao sa 20.000 vojnika i 500 konjanika. Filip je uz svoju vojsku pridobio Tesalijce, pa je imao 20.000 vojnika i 3.000 konjanika. Makedonska profesionalna vojska i tesalijska konjica pobedili su Fokiđane u bici na Kročkom polju 352. pre Hrista. Nakon bitke Onomarh je pobegao prema moru, gde se u to doba nalazila atinska mornarica pod zapovedništvom Haresa. Pokušali su da plivaju do atinskih brodova. Ubijeno je oko 6.000 Fokiđana i najamnika u njihovoj službi. Zarobljeno je više od 3.000 Fokiđana. Bačeni su u more kao pljačkaši svetilišta. Prema Diodoru sa Sicilije nakon zarobljavanja Filip je ubio Onomarha. Prema Pausaniju Onomarha su ubili njegovi vlastiti vojnici, jer su ga smatrali krivim za poraz.

Nakon Onomarhove pogibije Filip Makedonski je napredovao kroz Tesaliju sve do Termopila. Nameravo je da nastavi rat sa Fokidom. Atinjani su ga sprečili da prođe kroz Termopile, pa se vratio u Makedoniju.

Nakon poraza na Kročkom polju Fokiđani su se povukli. Zapovedništvo je preuzeo Onomarhov brat Fajil. On je ponovo počeo da okuplja najamnike uvećavajući im platu. Pošto je imao gotovo neograničenu količinu novca on je okupio mnogo najamnika i saveznika. Velikodušno rasipajući novac privukao je na svoju stranu mnogo gradova. Sparta mu je poslala 1.000 vojnika, Ahajci 2.000, Atina 5.000 vojnika i 400 konjanika. Likofron mu je poslao 2.000 vojnika. Fajil je napao Beotiju i poražen je u nekoliko bitaka. Kod Orohomena je izgubio mnogo vojske. U drugoj bici poginulo mu je 400 i zarobljemo mu je 400 vojnika. Povukao se nakon bitke kod Koroneje. Fajil je umro nakon duge bolesti.

Fajila je nasledio Onomarhov ili Fajilov sin Falek. On je kasnije optužen za krađu novca. Međutim i ranije vođe Fokiđana su opljačkale svetilište, koje je imalo ogromno blago. Krez je Delfima poklonio 120 zlatnih poluga, od kojih je svaka teška 2 talenta (54 kilograma). Smatra se da su Fokiđani potrošili blaga ukupne vrednosti preko 10.000 talanata (1 talanat=27 kilograma) srebra. Pojedini istoričari veruju da je pokradeno više blaga nego što je Aleksandar Makedonski našao u persijskoj riznici.

Atinski i spartanski najamnici dobili su lavovski deo toga blaga u vidu najamničke plate.

Fokiđani su tokom 347. pre Hr. držali tri grada u Beotiji Orohomen,Koroneju i Korsiju i koristili su ih kao bazu za napad na ostali deo Beotije. Najamnici su iz tih baza pljačkali ostali deo Beotije: Beotija je u ratu izgubila mnogo ljudi, a bila je i bez novca, pa je tražila pomoć od Makedonije. Uz manju makedonsku pomoć ratna sreća se okrenula u korist Beotije.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Filip II Makedonski

Fokida i Beotija su bile iscrpljene dugim trajanjem rata. Fokida je tražila od Sparte da im pošalje pomoć. Kralj Arhidam je došao sa 1.000 hoplita. Beotija je ponovo molila Filipa da im pomogne. Filip II Makedonski je tokom 346. pre Hr. napredovao gotovo bez bitnog otpora. Atinjani su sa Filipom sklopili Filokratov mir, pa po tom sporazumu nisu smeli da sprečavaju prolaz Makedonaca kroz Termopile kao što su učinili 352. pre Hr. Krenuo je sa velikom vojskom i ušao je u Lokridu. Nakon što je pobedio Faleka odlučio da završi rat odlučnom bitkom. Falek je tražio primirje, jer je video da je njegova vojska slabija. Sklopljen je sporazum da Falek može da ode gde hoće, pa je on sa 8.000 najamnika otišao na Peloponez. Fokida se onda predala.

Na sastanku Amfiktionskoga saveza odlučeno je da se:

   - razore svi gradovi u Fokidi
   - da su prokleti svi koji su učestvovali u krađi svetilišta
   - da Fokiđani plaćaju 60 talanata godišnje dok god ne otplate štetu počinjenu svetilištu
   - da Fokiđani ne smiju posedovati konje ili oružje dok ne otplate štetu

Filip II Makedonski je okončao sveti rat 346. pre Hrista. Pri tome je uništio gotovo sve gradove u Fokidi. Makedonija je tada postala dominantna sila u Grčkoj.

Wikia