Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Prvi sveti rat - 595—590. pre n.e.  (Pročitano 21062 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Prvi sveti rat - 595—590. pre n.e.
« poslato: 25.09.2014. 14:38 »
Prvi sveti rat (595—590. pre Hrista) bio je rat između Amfiktionskog saveza i grada Krise. Do rata je došlo zbog toga što su Krišani naplaćivali putarinu hodočasnicima u Delfe. Rat je završio potpunim uništenjem Krise. Za vreme opsade Krise korišteno je hemijsko oružje, tj. kukurijekom su otrovali vodu, kojom se Krisa snabdevala.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Apolonov hram u Delfiju, gledan odozdo

Krisa je bila dobro utvrđen grad, koji je kontrolisao pristup Delfima od strane Korintskog zaliva. Korintski zaliv se ranije nazivao Kriški zaliv. Krisa je polagala pravo da kontroliše stanovnike Delfa i proročište. Krišani su iskoristili svoj položaj da bi naplaćivali putarinu onima hodočasnicima, koji su dolazili u Delfijsko proročište. Osim toga otimali su zemlju, koja je bila posvećena Apolonu. Smatrali su da imaju pravo na Delfe. Delfsko proročište je tražilo načina da se oslobodi kontrole, pa su pozvali u pomoć druge gradove. Ponašanje Krise navelo je druge grčke gradove-države da osnuju Amfiktionski savez, vojni savez da bi se zaštitilo Delfijsko svetilište. Amfiktionski savez tražio je savet proročišta kako da se obračunaju sa Krisom. Odgovor je bio da započnu totalni rat. Članovi saveza zavetovali su se da će potpuno uništiti Krisu i opustošiti područje oko nje. Pored toga dodali su i kletvu u ime Apolona da stanovništvo Krise treba istrebiti.

Zapovednik snaga koje su krenule protiv Krise bio je tiran Klisten iz Sikiona. Solon mu je bio savetnik. Klisten iz Sikiona je sa svojom moćnom mornaricom najpre blokirao gradsku luku. Nakon toga snage Amfiktionskog saveza započele su opsadom Krise. Pausanije je napisao da Solon učestvovao u napadu i da je on skrenuo tok reke, koja je tekla kroz Krisu. Međutim građani Krise koristili su bunare i kišnicu i odolevali su opsadi. Nakon toga Solon je otrovao vodu korenom kukurijeka i vratio je tok reke u staro korito. Stanovništvo je pilo otrovanu vodu, pa su bili toliko slabi da nisu mogli da brane grad i Klisten je lako osvojio grad. Nakon toga grad je sravnjen do temelja, a stanovništvo pobijeno.

Krišanska ravnica je posvećena bogovima, a kletve su bačene na one koji bi se usudili da zaoru tu zemlju.

Wikia