Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Bitka kod Tegire - 375. pre n.e.  (Pročitano 2688 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Bitka kod Tegire - 375. pre n.e.
« poslato: 01.10.2013. 23:14 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Beotija

Bitka kod Tegire 375. pre Hrista predstavlja bitku između Sparte i Tebe. Spartanska mnogo veća vojska bila je poražena u sukobu sa Svetom četom Tebe, kojom je zapovedao Pelopida. Bilo je to po prvi put da je spartanska falanga izgubila regularnu bitku sa brojno slabijom protivničkom vojskom. Ta bitka označila je uspon tebanske moći, a samo četiri godine kasnije Teba će pobedom u bici kod Leuktre okončati spartansku hegemoniju.

Pelopida je 379. pre Hrista oslobodio Tebu spartanske kontrole. U Tebi je svrgnuta prospartanska oligarhija i uspostavljena je demokratija. Nakon toga započeo je period jačanja Tebe i uspostavljanja njene hegemonije u Beotskom savezu. Nakon nekoliko godina ratovanja Tebanci su uspeli da isteraju spartanske garnizone iz svih gradova Beotije, sem Orohomena. Orohomen je prešao na stranu Sparte i primio je dve more (1 mora=500 do 900 vojnika) spartanske vojske kao zaštitu. Kada je čuo da su Spartanci otišli iz Orohomena u pohod na Lokridu Pelopida je mislio je Orohomen bez vojske i da će ga lako zauzeti. Krenuo je sa Svetom četom Tebe i sa nešto konjice, ali u Orohomen je došla druga vojska iz Sparte, pa je Pelopida morao da odustane od namere da zauzme Orohomen. Dok su se Tebanci i Pelopida vraćali iz Orohomena u isto vreme su se Spartanci vraćali iz Lokrija i sreli su se kraj Tegire.

Bitka

Tebananskih vojnika bilo je mnogo manje od spartanskih.Tebanaca je bilo 300, a Spartanaca 2 more (1.000-1.800).[4] Oko 300 Tebanaca rasporedilo se u kompaktnu veoma zbijenu formaciju, tako da mogu da se probiju kroz neprijateljsku formaciju u kom god bi pravcu krenuli. Pelopida je konjici naredio da krene u napad. Spartanski polemarsi Gorgoleon i Teopomp su bili uvereni u pobedu, pa su napali, ali pali su u tom sukobu. Kada su mnogi, koji su se nalazili kraj polemarha počeli da padaju Spartanci su se preplašili, pa su otvorili prolaz za Tebance. Mislili su da će se Tebanci zadovoljiti da neokrnjeni prođu kroz spartansku formaciju. Međutim Pelopida je iskoristio otvoreni prolaz da bi se obrušio i na one koji su još zajedno stajali. Kada su mnogi Spartansci počeli da ginu ostali su se okrenuli i pobegli.

Značaj

Tebanska pobeda kraj Tegire imala je veoma malen neposredan vojni značaj. omogućila je jedino siguran povratak Pelopidine čete. Spartanska vojska je nakon pregrupisanja ponovo bila isuviše jaka, da bi Pelopida mogao da koristi prednost pobede. Pelopida nije oslobodio Orohomen. Pobeda je imala veliki simbolički značaj za obe strane. Spartanska falanga je po prvi puta poražena u redovnoj bici sa brojčano mnogo slabijim neprijateljem. Ta bitka je ohrabrila Tebance da nastave da se suprostavljaju Sparti. Spartanci su bili obeshrabreni porazom. Dotad su Spartanci uživali veliki ugled, da su samom svojom pojavom plašili suparnike, jer su suparnici smatrali da se ne mogu suprostaviti Sprtancima sem ako nisu brojčano nadmoćniji od Spartanaca. Plutarh je tu bitku video kao predigru bitke kod Leuktre.