Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Шта су то петроглифи?  (Pročitano 23352 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Шта су то петроглифи?
« poslato: 30.04.2016. 22:51 »
Петроглифи су слике урезане на стени. Порекло речи петроглиф је грчко, а потиче од речи Πέτρος  што значи камен. или стена, и речи γλύφων урезивати. Настали су крајем старијег каменог доба(Палеолита, око 11.000 г.п.н.е). Могу се наћи на свим континентима, осим на Антарктику(за сада нису пронађени…)

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Петроглифи у Киргистану

Сигурно је да представљају израз осећања онога ко их је саставио, представе из природе и свакодневног живота зааједнице.Могуће је да представљају и изражавају религијске основе тадашње заједнице, било да је то анималини или флорални тотемизам, или пак нешто друго.

За петроглифе пронађене у Округу Вајомингу, Западној Вирџинији, може се у најмању руку рећи  да су од свих најзанимљивији.  Наиме, Западна Вирџинија је савезна држава и налази се на  југоистоку САД, и њу је у прошлости насељавало индијанско племе Апачи.  Петроглифи у Западној Вирџинији први пут су пронађени 1889. године, када су регистровани у Заводу за Америчку етнологију  Bureau of American Ethnology. Ови петроглифи су датовани у период између 500 и 1675 г.н.е.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

В.Вирц, Северноамерички „огам“

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Превод петроглифа из Вајоминга по Виларду Вирцу

Петроглифе је у Вајоминг округу 1981. године пронашао Роберт Пајл. Ови петроглифи, на први поглед говоре да су нешто много више од пуке графичке представе неког догађаја. Истраживања, која су спроведена у периоду 1983-1989. године,  потврдила ус претпоставке научника да се ради писму древних становника Северне Америке (колоквијално познатих као Индијанци).  Анализирајући ово „писмо“  дошло се до закључака да изузетно подсећа на келтско писмо Огам. Па  је зато и назван Огам… Да ли ови урези имају везе са огамом, или не на научницима је да дају коначни одговор. Једно јесте сигурно- они јесу носиоци поруке, оне коју су преци оставили својим потомцима.

Аутор: Милан Николић
Извори и фотографије:
Council for West Virginia Archaeology:  http://cwva.org/