Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Reči i skraćenice na Rimskom novcu  (Pročitano 6283 puta)

Van mreže aurelije

  • Punopravni član
  • ***
  • Poruke: 156
  • Ugled: +58/-1
Reči i skraćenice na Rimskom novcu
« poslato: 21.04.2013. 22:40 »
Mnogi rimski novčići imaju dugačke zapise u kojima je sadržano ime imperatora kao i nekih od njegovih funkcija i zaduženja. Zapisi su napisani latinskim jezikom, mnoge reči su skraćivane što mnoge dovodi do zabune. Reči su uglavnom nelogično povezane jedna sa drugom.

Slovo U se na njima pojavljuje kao V što se može videti i kao natpis na zgradama kao"pvblic". Prilikom pravljenja matrica koje su služile za kovanje novca ili prilikom klesanja u kamenu bilo je mnogo jednostavnije urezati slovo "V" nego slovo "U".

OPIS ZVANIČNIH NASLOVA I SKRAĆENICA NA RIMSKOM NOVCU

AVG ili AVGG (avgustus ili avgustii) - imperator ili imperatori. Titula koju je koristio samo vladajući imperator i najverovatnije se odnosi na prvog imperatora.

CAES - Caesar imperator. Porodična loza Julijanove porodice. Posle Erona postaje titula koja se odnosila na vladajućeg imperatora. Posle Hadrijanove smrti koristi se da bi se naznačili naslednici prestola.

COS - Consul. Jedan od dvojice glavnih sudija u rimskoj državi i glavnoj kancelariji koja je bila pod upravom imperatora. Nastavak skraćenice je u rimskim brojevima koji označavaju koliko je ko bio u funkciji konzula.

DN - (Dominus Noster) Oče nas. Reči koje su imperatori izgovarali posle Dioklecijana.

IMP - (Imperator). Glavni komandant vojske a kasnije se titula koristila u ime odanosti i respekta imperatoru.

PP - (Pater Patrea). Otac zemlje, titula, naziv koji je senat upućivao imperatoru.

PF - (Piux Feliks), Pious(Gracious). Sreća. Titula koja je davana imperatorima posle smrti Marka Aurelija.

PM - (Pontius Maximus). Visoki sveštenik. Oznaka da je imperator bio glavni poglavar rimske religije sa najvećim činom dovnosti.

SC - Senatus (Consulto). Odnosi se na naredbu senata. Ova dva slova se pojavljuju na bakarnom novcu koji je kovan u Rimu i oznaka je da država vršhi kontrolu nad njim. Zlatan i srebrni novac su bili povlašćeni od strane države. Kontrolu je vršio sam car.

TP R - (Tribunicia Potestas). Tribunicijanska moć. Veto, da ni jedna odluka senata ne sme biti sprovedena u delo bez odobrenja vladara, i dokaz da je vladar bio građanski starešina u državi. Rimski brojevi obično prate skraćenicu titule i korisni su u datiranju novca.


Još jedna neobičnost se pojavljuje na rimskom novcu. Imena imperatora koja mi danas znamo nemaju mnogo sa njihovim pravim imenima niti sa slovnim skraćenicama koje su prikazane. Na primer, pravo ime imperatora koga mi danas znamo kao Karakalu je Markus Aurelius Antoninus. Nadimak Karakala je dobio po galskoj tunici koju je stalno nosio.

Novac je igrao važnu ulogu u Rimskom carstvu. Imperatorima je bila potrebna velika suma kako bi plaćali i održavali vojsku, dosta je odlazio na rimske granice kako bi se one sačuvale od upada razbojnika, plaćali su se spektakli koji su se stalno održavali u cilju pružanja zadovoljstva rimskim građanima.

Novac je pored svoje fiskalne uloge obavljao i funkciju raznih informacija. Imperatori su kroz njega označavali dostignuća, kovale su se njihove izreke koje su se odnosile na njegova nadanja i uslove u smislu održavanja i napretka. Novac je cirkulisao kroz celu imperiju i dolazio u ruke raznih ljudi od kojih su mnogi bili nepismeni ili nisu znali da čitaju latinski. Jačina pragande koja se kovala je imala neverovatnu moć diktirajući savršenstvo rimskih zakona i pravila koji su se poštovali uz slepu veru u imperatora.

Rimski novac je takođe prikazivao bogove i boginje kao što je slučaj sa ranijim grčkim novčanim sistemom. Međutim mnogo češće se zamenjuje apstraktna pojava za realnu, prikazivajući ljudska bića koja su vredna pomena. Osim za Bonus Eventus (dobra sreća), Honos (Poštovanje) i Virtus (hrabrost) sva oličenja su u ženskom rodu. Najčešće se na novcu viđa ta figura žene sa krilima koja su simbol pobede.

Ostali popularni simboli su Abundantio (izobilje), Aeternias (stabilnost), annona (žito koje se uvozilo kako bi zadovoljilo potrebe grada), Clementia (milost), Concordia (sloga), Moneta (novac), Pax (mir), Salus (zdravje), Securitas (sigurnost), Spes (nada) i Libertas (sloboda).

Bogovi i boginje koji su prikazivani na rimskom novcu su roma, zatim Jupiter - otac bogova, Juno -Jupiterova žena, Mars - bog rata, Minerva - boginja mudrosti, Venera - boginja ljubavi, Ceres - boginja zemljoradnje i Vesta - boginja porodičnog života.
« Poslednja izmena: 21.04.2013. 23:31 admin »