Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ruski spomenik mnogo stariji od egipatskih piramida  (Pročitano 410 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 405
  • Ugled: +61/-0
Ruski spomenik mnogo stariji od egipatskih piramida
« poslato: 08.12.2018. 21:50 »
Drveni spomenik Veliki Šigir Idol nađen na Uralu 1890. godine je, prema najnovijim rezultatima, 1.500 godina stariji nego što se ranije mislilo.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ruski spomenik mnogo stariji od egipatskih piramida
 
Jednom od najvećih ruskih bogatstava pravu starost utvrdili su nemački naučnici, a rezultati su senzacionalni jer je više nego duplo stariji od egipatskih piramida.

"Prvi pokušaj da se precizira starost Idola je bio 107 godina nakon njegovog otkrića, 1997. godine. Prve radiokarbonske analize su pokazale da je Idol star 9.500 kalendarskih godina, što je dovelo do sukoba u naučnom društvu. Da bismo isključili sumnje, doneta je odluka da se koristi najsavremenija tehnologija ne bi li se Idolu ponovo utvrdila starost", objasnili su iz Regionalnog muzeja "Sverdlovsk", gde se skulptura nalazi.

Istraživanja su sprovedena u Manhajmu, u Nemačkoj, u jednoj od najnaprednijih svetskih laboratorija u kojima se koristi tehnologija karbonskog datiranja, nazvana ubrzana masena spektometrija, na sedam minijaturnih drvenih uzoraka. Rezultati su bili zapanjujući - uzorci iz unutrašnjih delova Idola pokazali su starost od 11.000 kalendarskih godina. Takođe su saznali da je skulptura napravljena od ariša, koji je bio star najmanje 157 godina.

Jasne posekotine na deblu ne ostavljaju nikakve sumnje da je Idol bio napravljen od kamenih alatki sveže sečenog drveta.

Izvor je dodao da je istraživanje pokazalo da je Veliki Šigir Idol najstarija drvena skulptura na svetu, izvanredno otkriće, i ključ za razumevanje evroazijske umetnosti. Idol je približno istih godina kao i antropomorfne kamene strele pronađene u drevnom mestu Gobekli Tepe na prostorima današnje Turske.

To potvrđuje da su lovci i ribolovci iz Urala stvarali umetnička dela isto razvijena i monumentalna kao drevni poljoprivrednici na Bliskom istoku, rekli su iz muzeja.

Idol je očuvan kao da je u vremenskoj kapsuli. Stručnjaci pretpostavljaju da njegovi hijeroglifi sadrže kodirane informacije o stvaranju sveta.

Statua je visoka 2,8 metara, ali je prvobitno bila visoka 5,3 metra. Skoro dva metra artefakta nestalo je tokom 20. veka, ali je sibirski arheolog Vladimir Tolmačev nacrtao slike svih delova.

Profesor Mihail Žilin, vodeći istraživač Ruske akademije nauka na Institutu za arheologiju, ranije je izjavio da Idol proučavaju sa osjećanjem strahopoštovanja.

"Ovo je remek-delo, nosi ogromnu emotivnu vrednost i snagu, to je jedinstvena skulptura i ne postoji ništa drugo ovakvo na svetu", istakao je Žilin.

(Siberian Times)
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.