Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ranohrišćanska bazilika u Nišu umesto znamenitosti predstavlja smetlište  (Pročitano 514 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 405
  • Ugled: +61/-0
Vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da su ukazali na problem gradskom Sekretarijatu za kulturu, ali tamo nismo dobili odgovore šta će oni preduzeti.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Flaše, kese i drugo smeće u spomeniku od izuzetnog značaja

Značaj ove ranohrišćanske bazilike sa martirijumom očigledno ne uviđaju neki građani, ali ni nadležni, jer se u njoj smetlište javlja veoma često, na šta su Južne vesti već ukazivale. Nišlija Zoran V. zato pita da li je onda rešenje da se ona sruši i tu sagrade podzemni kontejneri.

Tačno je da je Niš sa svojom dugom istorijom prebogat istorijskim i arheološkim spomenicima da mu mogu zavideti čak i mnogi stari gradovi Evrope, ali da li to svoje bogatstvo mora tek tako da uništava. Ili je potreba modernog grada za lokacijama za skupljanje smeća toliko prevagnula da je značajnija od očuvanja ovakvih spomenika. Ako je tako, hajde onda da na mestu ranovizantijskog martirijuma izgradimo podzemne kontejnere za đubre pa da divlje smetlište bar postane uređeno mesto za skupljanje otpada za celu Jagodin-malu - kaže ovaj Nišlija.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ima rešetke, ali to sprečava ljude da u nju bacaju đubre; foto: arhiva JV

V. d. direktora niškog Zavoda za zaštitu spomenika Niš Ljiljana Berić, kaže da su svesni ovog problema i da su stručnjaci izašli na teren, ali da sem konstatovanja stanja i obaveštavanja gradskih insitucija oni ne mogu ništa više da preduzmu.

Imali smo prijavu iz Gradske opštine Pantelej, kao i od građana, naš arheolog je izašao na teren, načinio zapisnik i o tome smo obavestili Sekretarijat i sada je na njima da to reše. Zavod sam ne može da preduzme neke mere, može samo pismeno da ukaže nedostatke i propuste i da predloži uslove održavanja. Mi propisujemo samo uslove održavanja, a ne vršimo održavanje - ističe Berićeva.


Kaže da je održavanje spomenika kulture formalno obaveza Grada, ali da je problem u tome što ne postoji neka posebna gradska služba koja se brine o nepokretnom kulturnom nasleđu.

Da li će i kako rešiti problem smeća u ranohrišćanskoj grobnici, nismo uspeli da saznamo u Sekretarijatu za kulturu Grada Niša jer sekretar Nebojša Stevanović nije javljao na telefonske pozive i poruke novinarke.

A dok se neko od nadležnih u Gradu ne pozabavi ovim spomenikom, on će predstavljati prizor koji oslikava odnos našeg društva prema kulturi i istoriji.

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti

Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.