Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Pronađen redak zlatni rimski novčić u Vindolandi  (Pročitano 1927 puta)

Van mreže Max

• Opšti urednik
  • Heroj
  • Ugled: +81/-0
Pronađen redak zlatni rimski novčić u Vindolandi
« poslato: 23.06.2014. 08:36 »
Arheolozi su verovali da su veće šanse da dobiju na lotou nego da pronađu zlatan novčić na rimskom lokalitetu Vindolanda, sve dok se jednom francuskom volonteru nije posrećilo.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

U napretku koji je prkosio dvema generacijama kopača duž Hadrijanovog zida, jedan volonterski arheolog iz Francuske pronašao je zlatni novčić u Vindolandi, rimskom lokalitetu koje mami naučnike već 50 godina.

Opisan kao "iznošen", potvrđeni aureus prikazuje sliku cara Nerona i datira iz oko 64. ili 65. godine naše ere. Dragocena valuta je vredela skoro pola godišnje plate vojnika, ali je izgubljena na severnoj predstraži carstva nakon skoro 300 godina opticaja.

"Mislio sam da ne može biti istina.", rekao je Marsel Albert iz Nanta koji je proveo šest godina učestvujući na iskopavanjima koja privlače učesnike širom sveta.

"Samo je ležao tamo, kako sam sastrugao zemlju sa njega, sijajući kao da ga je neko upravo ispustio."

Na hiljade novčića je pronađeno u bivšem pomoćnom utvrđenju, koje je možda najpoznatije po otkriću kompleta tabli za pisanje.

"Moje prvo otkriće u Vindolandi pre skoro 20 godina bio je novčić, ali zbog njihove retkosti nisam verovao da će ikada doći momenat kada ću videti zlatan novčić iskopan na ovom lokalitetu.", rekao je Džastin Blejk, zamenik direktora iskopavanja u Vindolanda trustu.

"Bio je to apsolutno magičan momenat za ceo tim."

Perle, broševi, prstenje, kožne cipele, vrhovi strela, grnčarija i stolovi za igru su iskopani tokom prve polovine otvorene sezone iskopavanja u Vindolandi.

"Zapravo su veće šanse da osvojite glavnu nagradu na lutrijii nego da pronađete zlatni novčić na rimskom vojnom lokalitetu.", rekao je doktor Endrju Birli, direktor iskopavanja.

(National Geographic)
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete