Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kopali tunel za metro, pa otkopali luksuznu vilu  (Pročitano 500 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 405
  • Ugled: +61/-0
Kopali tunel za metro, pa otkopali luksuznu vilu
« poslato: 03.03.2018. 13:40 »
Luksuzna rimska kuća iz vremena cara Hadrijana otkrivena je tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, saopštili su stručnjaci za konzervaciju.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ruševine "komandantove kuće", iz drugog veka naše ere, otkrivene su tokom radova na stanici metroa Amba Aradam-Iponio u centru grada, na mestu gde su arheolozi pre dve godine, takođe, došli do "senzacionalnog" otkrića - 1.800 godina stare vojne kasarne.

"Smatramo da je ovo kuća u kojoj je živeo komandant kasarne", izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti.

Kuća veličine 300 metara kvadratnih nalazi se na nekih 12 metara ispod nivoa ulice. Građevina, bogata mozaicima i zidnim dekoracijama, ima 14 soba i kupatilo sa podnim grejanjem. Ona će biti preseljena sa mesta na kome se nalazi, kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Kada se podzemni tuneli završe, ovo arheološko otkriće će biti vraćeno "gde je bilo, i kakvo je bilo", kako bi se napravila "najlepša stanica metroa u svetu", rekao je Prospereti.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


On je podsetio na čuvenu scenu iz filma "Rim" Federika Felinija, iz 1972. godine, u kojoj se okrivaju freske iz rimske palate tokom rada na tunelu za liniju metroa, koje nestaju kada se izlože spoljašnjoj svetlosti.

"Zaboravite Felinija, ovo je stvarno", rekao je Prospereti u šali.

Ovakva arheološka nalazišta su česta u Rimu, pa se ona i smatraju "krivima" za produžetak radova na Metro liniji C, poznatoj i kao najskuplji svetski projekat podzemne gradnje, koga usporavaju česte nestašice novca i sporenjima između izvođača i gradskih vlasti Rima.

Izgradnja linije sa 30 stanica počela je u 2007. godine, sa predviđenim troškovima od tri milijarde evra. Budžet je, u međuvremenu, porastao na 4,5 milijardi.

Rosela Rea, vodeći arheolog na lokalitetu Amba Aradam-Iponio, branila je preskupi projekat metroa tvrdnjama da bi dublje kopanje rimskog podzemlja dovelo do novih značajnih arheoloških otkrića, koja bi u suprotnom ostala skrivena.

(B92)
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.