Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: У Русији пронађена женска фигурина израђена од слоноваче мамута из леденог доба  (Pročitano 1356 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Приликом ископавања на археолошком налазишту Хотилово 2 у Брјанској области у Русији, археолози су пронашли женску фигурину тзв. “палеолитску Венеру“ која је исклесана од слоноваче мамута из леденог доба, а чија се старост процјењује на око 23 000 година.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

“Палеолитска венера“ стара око 23 000 година пронађена у Брјанској области у Русији

Руски археолози пронашли су у подручју Брјанске области фигурину извајану од слоноваче мамута из леденог доба, која представља приказ женског тијела са наглашеним атрибутима што говори да се ради о приказу плодности или женском божанству. Наиме, ријеч је о “идеалној женској љепоти“ из каменог доба.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

“Палолитска венера“ пронађена у Брјанској области у Русији

отилово 2 је археолошко налазиште горњег палеолита које се обично назива културно-историјском заједницом источног граветијена. Граветијен је култура израде каменог оруђа и култура млађег палеолита, која се везује за хомо сапијенс сапијенса. Назив је добила по Ла Гравету у Дордоњи. Датира се на период између 22 000 и 28 000 година старости. Карактеристична артефакта ове културе су мала сјечива и шиљци, коришћени углавном за лов на крупну дивљач, попут бизона, ирваса, мамута. Такође су карактеристичне фигурине венера од камена, слоноваче, глине…

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Вилендорфска венера

    Једна од најпрепознатљивијих карактеристика граветијена је присуство женских фигурина тзв. венера. Чувени локалитет је Вилендорф у Аустрији гдје је пронађена Вилендорфска венера.

Проналазак ове фигурине је био један од најзначајнијих археолошких вијести у Русији прошлог мјесеца. Научној заједници представљен је на Међународној конференцији под насловом “Умјетност каменог доба: слике, знаци, контекст“ која је од 10-12. априла одржана у Санкт Петербургу.

ИЗВОРИ: runews, Риа, bryansknovosti, Расен