Karte, priče, zapisi, običaji... > Tradicija i običaji

Srednjovekovna srpska kuhinja

<< < (2/2)

Vasilisa:
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pileće meso sa medom
Srbija 1196 g.
sa carske trpeze Nemanjića

Sastojci:
pileće belo meso
med
brašno

Priprema:
Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.

Ovaj recept datira iz 1196. godine. Tačnije, te godine je ovo jelo služeno na dvoru Stefana Prvovenčanog. To je jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.

Vasilisa:
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Rastkova kruška
Srbija 1198 g.

Sastojci :
4 veće, zrele kruške
500 grama svežeg šumskog voća - ribizla, borovnica, jagoda, kupina i sl
100 grama smeđeg šećera
3 supene kašike meda
1 limun,
čašica višnjevače
šaka pečenih, seckanih badema

Priprema :
Kruške očistiti, raseći po dužini, pa ih kratko blanširati u vodi u koju je prethodno dodat sok od jednog limuna. Dno tanjirića za serviranje posuti mešavinom seckanog badema i smeđeg šećera, pa preko staviti proceđene kruške. Zagrejati med sa višnjevačom, pa lagano dodati šumsko voće. Kuvati sa povremenim mešanjem da se dobije srednja gustina preliva. Kruške preliti toplim prelivom i ukrasiti rendanom korom limuna. Mogu se služiti i tople i hladne.

Recept za poslasticu koja je, prema usmenom predanju, bila omiljeni slatkiš princa Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Save.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju