Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Potražnja / Kupujem sondu za XP
« Poslednja poruka mivassart poslato 16.05.2018. 15:15 »
Pozdrav svima,
Sinu sam kupio XP ADX 150 sa standardnom sondom od 22cm. Aparat je odličan, međutim mislio sam da ga obradujem sa većom sondom. Ako neko ima novu ili polovnu (očuvanu, ispravnu) sondu, neka mi ponudi.
Uzdravlje!
2
Slike / Spaljenje mošti Svetoga Save na Vračaru
« Poslednja poruka manamanah poslato 13.05.2018. 14:21 »
Da li nam neko može reći nešto o slikama sa motivom "Spaljenje mošti Svetoga Save na Vračaru".
Inače slike su štampane uljanim bojama i kaširane su na platnu. Izrađivale su ih privatne štamparije u drugoj polovini 19.i prvoj polovini 20.-tog veka.
Hvala!
3
Moje postovanje , ako si ozbiljan javi se meni ,ja pristajem i na jedna trecina meni ,dve tebi imam odlican profi detektor  koji radi na zavidnoj dubini za razliku od drugih detektora
5
Druženje, hobi, razmena iskustava... / Odg: Turski prsten
« Poslednja poruka Branislav1986 poslato 04.05.2018. 18:54 »
A kamen neznam of kog je materijala
6
Druženje, hobi, razmena iskustava... / Turski prsten
« Poslednja poruka Branislav1986 poslato 04.05.2018. 12:15 »
Zanima me da li neko prepoznaje ili zna nesto o ovom prstenu .
Ja znam da je samo pronadjen zakopan pre 50g
7
Ispiranje samorodnog zlata / Odg: Ispiranje zlata tradicionalnim metodama
« Poslednja poruka kaurin poslato 30.04.2018. 13:03 »
Naravno  Emilkumanovo  da je dobar znak da se talozi crni pesak. ali ne znaci da ima i zlata nego da bi moglo da bude ako malo dublje zakopas.

a rudarski tepih nije neophodan original, mozete bilo koji rebrasti gumirani itison ili onu imitaciju trave sto se stavlja kraj bazena , ima da se kupi po radnjama sto drze tepihe. mnoooogooo je jeftinije a isto radi.
9
Lokaliteti u Srbiji / Odg: Dostinika
« Poslednja poruka samko100s poslato 25.04.2018. 15:48 »
izvini o kojem srpskom gradu ti pricas,o kojoj Dostinici,,,na osnovu kojih dokaza
na kojim si ti drogama
10
Lokaliteti u Srbiji / Odg: Viminacium
« Poslednja poruka Aleksandar poslato 19.04.2018. 14:04 »
U Viminacijumu otkriven mauzolej iz trećeg veka

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej, za koji rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać kaže da datira iz trećeg veka i da je svakako predstavljao poslednje počivalište osobe visokog ranga.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Novootkriveni mauzolej nalazi se 830 metara severno od mauzoleja imperatora Hostiljana na istočnoj nekropoli Viminacijuma i 570 metara severoistočno od kapije Porta praetorije legijskog logora, 700 metara severoistočno od kapije kod amfiteatra, 300 metara od legijskog logora i 160 metara zapadno od uništene dvojne grobnice sa freskama.
 
Korać je istakao da je kamena plastika nađena u mauzoleju izuzetna. Najznačajni nalaz je glava rimskog imperatora sa uvojcima i lovorovim vencem simbolom rimskog imperatora. Izdvaja se i glava mladića, izuzetno brižljivo obrađena ruka koja drži mač, kao i delovi rimskog mača. Nađen je i fragment krila orla, jednog od najpoznatijih simbola boga Jupitera i Rimskog carstva.
 
Izdvajaju se i sitniji delovi više skulptura i reljefa od mermera, a od arhitektonske plastike pronađeno je više fragmenata sa floralnim i drugim motivima karakterističnim za vreme Rimskog carstva.
 
Mauzolej je dimenzija 15 puta 15 metara sa središnjim delom šest puta šest metara, građen je od krupnih komada lomljenog ramskog kristalastog škriljca sa četiri sloja od hidrauličnog maltera debljine između pet i 10 centimetara.
 
Istraženi deo mauzoleja i u antici se nalazio pod zemljom, ukopan najmanje jedan metar u odnosu na površinu i iskopavanja su u toku, kaže Korać.
 
Dosadašnja očuvana visina/dubina građevine iznosi između 1.80 i 2,25 metra i sama konstrukcija deluje jednostavno, ali izuzetno masivno i čvrsto.
 
Arhitektonski elementi su od krečnjaka, kao i stele i sarkofazi koji su u okviru ovog kompleksa pretrpeli sistematsko uništavanje, koje daleko prevazilazi, prema rečima Koraća, ono koje se sreće u okvirima ratnih razaranja ili kasnije eksploatacije građevinskog materijala.
 
Mauzolej je, kako je utvrđeno, pretrpeo dvostruko uništavanje. Do prvog uništavanja došlo je u antici kada su se sistematski uništavala nadgrobna obeležja, krečnjačke stele, sarkofazi, mermerne skulpture i delovi reljefa.
 
Korać kaže da postoje indicije da je ovakvo temeljno uništavanje posledica postupka poznatog kao "damnatio memoriae", odnosno brisanje iz sećanja, kada se u potpunosti uništavaju svi pomeni imena i dela osobe koja je osuđena na zaborav i to se radi samo kada su pitanju imperatori.
 
Mauzolej je pozicioniran između dve vile rustike iz trećeg veka i do sada je na tom prostoru istraženo preko 80 grobova iz perioda drugog i trećeg veka, od kojih su mnogi imali luksuzne predmete kao deo grobnog inventara. Nađena su tri olovna sarkofaga kao i delovi više sarkofaga i stela koji su u sitnim fragmentima. Na fragmentima od mermera se vidi da su veoma brižljivo obrađeni, a u neposrednoj blizini mauzoleja je pronađeno i 15 zlatnih predmeta.

Autor: Tanjug
Stranice: [1] 2 3 ... 10