Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Духовно јединство од праисторије до данас одлика је Срба. Археологија доказује праву историју а српски обичаји, начин изградње кућа, начин живота и језик доказ су да су Срби староседеоци Балкана и Европе.

2
Geologija / Odg: Mineral ili meteorit?
« Poslednja poruka dedagane poslato 21.07.2020. 17:34 »
Definitivno je u pitanju pirit kako rekose i prethodne osobe.
3
Geologija / Odg: Kakav je ovo kamen???
« Poslednja poruka dedagane poslato 21.07.2020. 17:32 »
Fotografija je jako losa da bi se po njoj mogla izvrsiti identifikacija.
Pokusaj napraviti fotografiju po dnevnom svetloscu i da kamen bude suv. Pored toga sto si ga lupao cekicem probaj
da ga ogrebes ekserom i postavi ga pod snop jace svetlosti baterije da vidis da li svetlost prolazi kroz njega.
4
Zanimljivosti / Slucajni pronalazak
« Poslednja poruka dedagane poslato 30.06.2020. 02:29 »
Pre dvadesetak dana sa prijateljem sam otisao u potragu za fosilima. Sreca me je posluzila i vise nego sto sam se nadao.
Pored fosila pronadjoh i pravo bozanstvo, ako tako smem da ga nazovem. Zeleo bih da cujem vase misljenje o znacenju, poreklu,
i periodu u kom je nastao
5
Arheolozi koji rade na iskopini u vinogradu u okolini Verone, nedavno su otkrili mozaik za koji veruju da je napravljen u 3. veku nove ere. Pretpostavlja se da je on bio deo vile iz doba Rimskog carstva.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ostaci ove rezidencije su već 1922. pronađeni u brdovitim predelima opštine Negrar di Valpoličela, koja se nalazi u blizini Verone, Bilo je, međutim, potrebno da prođe skoro jedan vek da bi se pronašlo nešto više.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Tim arheologa iz Verone je prošlog leta ponovo počeo da istražuje ovu lokaciju, ali su zbog pandemije korona virusa, njihova iskopavanja prekinuta početkom godine. Nedelju dana nakon što su iskopavanja nastavljena u maju, ispod redova čokota sa vinovom lozom otkriveni su pod i deo temelja nekadašnje rimske vile iz antičkog doba.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Oni su se nalazili nekoliko metara ispod površine vinograda, a arheologe je najviše iznenadila očuvanost ostataka vile, a posebno rimskog mozaika na nekadašnjem podu vile. Naime, retko se dešava da ostaci iz antičkog perioda budu u tako dobrom stanju.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Mozaik nije jedina stvar iz antičkog doba koja je nedavno otkrivena u Italiji. U aprilu su arheolozi nedaleko od Panteona u Rimu pronašli ostatke stare rimske ulice, napravljene 25. ili 27. godine pre nove ere.

Izvor: Smithsonian Magazine
6
Arheolozi su otkrili dosad najstariju i najveću građevinu iz civilizacije Maja na jugu Meksika.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Arheološki tim sa Univerziteta u Arizoni na čelu s Takešijem Inomatom, otkrio je uzdignuti veštački pravougaoni plato dugačak više od 1,4 kilometra i širok 400 metara na 3.000 godina staroj lokaciji Aguada Feniks u blizini gvatemalske granice.

“Prema našim saznanjima, ovo je najstarija monumentalna građevina ikada otkrivena u majanskoj regiji i najveća u celoj predhispanskoj istoriji ovog regiona”, napisali su istraživači u stručnom časopisu Nature.

Arheolozi smatraju da građevina datira između 1000. i 800. godine pre Hrista, te da se verovatno koristila za masovne obrede.

Civilizacija Maja vrhunac je dosegnula između 250. i 900. godine, kada su njeni pripadnici bili nastanjeni na poluostrvu Jukatan, u Gvatemali, Belizeu i u Hondurasu.

Na takvim velikim platoima moglo se okupiti puno više ljudi nego u piramidama, koje su bile rezervisane za privilegiranu manjinu, kažu naučnici.

“Aguada Feniks i drugi ritualni kompleksi iz istog razdoblja ukazuju na važnost komunalnog rada u početnom razvoju civilizacije Maja”, napisali su.

Arheolozi su koristili lasersku tehnologiju u otkrivanju građevina ispod vegetacije.

Izvor. opcija.net
7
Lokaliteti u Srbiji / Odg: Caričin grad - Justiniana Prima
« Poslednja poruka Aleksandar poslato 05.04.2020. 14:06 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Јустинијана Прима простире се на платоу од 42.000м² – Локалитет Царичин град снимљен из авиона 1937. године (Војногеографски институт)
8
EVROPA NIŠTA SLIČNO NIJE VIDELA U Srbiji otkrivena metalna kutija sa TAJANSTVENIM SIMBOLIMA U Srbiji otkrivena metalna kutija sa TAJANSTVENIM SIMBOLIMA

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Urna stara gotovo 18 vekova, koja je pripadala sinkretičkom verskom pokretu, gnosticima, potisnutim još početkom 4. veka, a koju su naši arheolozi pronašli u Viminacijumu pre nekoliko godina, biće uskoro zvanično predstavljena naučnom svetu kao nešto što dokazuje prisustvo ovog mističnog bliskoistočnog učenja u drevnoj metropoli. Do sada na evropskom prostoru ništa slično nije pronađeno!

 Naučnici su dugo istraživali kome je ovaj unikatni olovni kovčežić, ukrašen tajanstvenim simbolima, pripadao, jer nisu imali sa čime da ga uporede. Gnostičko učenje je, prema istorijskim podacima, početkom nove ere bilo rašireno u Egiptu, Siriji i Palestini i preplitalo se s ranim hrišćanstvom.
– Kovčežić s tajanstvenim simbolima ćemo u velikoj monografiji Viminacijuma, koja uskoro izlazi iz štampe, hrabro predstaviti kao urnu gnostika – kaže profesor dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelnik Naučnog projekta Viminacijum. – Hrabrost je u tome da smo spremni na osporavanja, ali je i to bolje nego da prećutimo jedinstveni pronalazak. Ne znamo ko su bili ti bliskoistočni mistici i kako su stigli u Viminacijum, ali dokaz da su živeli ovde su i urna i prstenovi s gnostičkim simbolima koje smo pronašli u drugim grobnicama. Oni su, takođe, svetska retkost.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Gnostička urna

Urna je pronađena na nekropoli između tipičnih rimskih grobova, u minijaturnoj konstrukciji od opeka. Kada su je arheolozi otvorili, ukazala se olovna kutija sa reljefnim romboidom na poklopcu kroz čiju osu prolazi strela. Strane urne su bile ukrašene osmokrakim strelastim zvezdama i palmom, drvetom života. Naučnici nisu videli ništa slično do tada.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Drvo života na urni

– U urni je bilo mnogo nesagorelih kostiju, što je neuobičajeno, jer posle kremacije ostaje samo prah – kaže dr Kostić. – U njoj je bio i novčić iz prve polovine 3. veka, iskovan u maloazijskoj Nikeji, koji nam je omogućio datovanje sahrane. U stvari, samo to je bilo sigurno u vezi s urnom.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Najpoznatiji gnostički simbol

Arheolozi su dugo pokušavali da pronađu neki sličan nalaz u literaturi, ali uzalud. Zatim su se usredsredili na dešifrovanje simbola kojima je urna ukrašena.

– Oni koji su pohranili kosti u urnu želeli su da naglase pokojnikovu intelektualnu i mentalnu pripadnost – objašnjava dr Korać. – Olovni sarkofag ukazivao je na njegov izuzetan status, možda učitelja ili predvodnika zajednice. Zrakasti ukrasi na urni imaju nedvosmislenu zodijačku strukturu. Reljef na poklopcu je posebno interesantan.

Romboidna struktura, presečena po sredini strelicom, izgleda kao predstava pomirenja dva sveta: ljudskog, sa linearnim shvatanjem vremena, u kome je pokojnik živeo i kosmičkog beskraja u koji odlazi. To nas je asociralo na učenja drevnih gnostika o božanskoj prirodi čoveka koja se vraća Bogu kroz koncentrične sfere vasione. Njihova kosmologija je bila neverovatna, nekako su naslutili postojanje planetarnih i zvezdanih sistema i opisali ih. Čak i njihova priča o praizvoru kosmosa podseća na naučnu teoriju „velikog praska“.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Hristov monogram na prstenu

Profesor Korać napominje da su gnostici ostavili vrlo malo materijalnih tragova, jer su bili idealisti i individualisti:

– Iako su se izjašnjavali kao hrišćani, nisu smatrali da se Bog može spoznati verom i kroz crkvu, već samo kroz lično spoznanje, gnozu. Na njih je veliki uticaj imala Platonova filozofija. Kada je hrišćanska crkva postala zvanična religiozna institucija Rima, nemilosrdno su progonjeni i njihovi tragovi su uništavani. Ipak, simboli koje su ostavili na prstenovima, koje su koristili kao znak raspoznvanja, uverili su nas da urna koju smo otkrili u Viminacijumu pripada gnostiku.

Viminacijum – tolerantna metropola

U prvim vekovima naše ere gnostici su bili vrlo aktivni, o čemu svedoče zapisi otaca rane hrišćanske crkve koji su ih anatemisali kao jeretike.

– Kada je Rim postao hrišćanski, počeo je progon gnostika, ali u metropoli Viminacijumu je izgleda bilo drugačije – kaže dr Korać. – Ovdašnje nekropole svedoče da su se pripadnici svih verskih tradicija sve vreme sahranjivali jedni uz druge, čak i kada je hrišćanstvo postalo državna religija. To znači da je tolerancija vladala i u svetu živih.

Izvor: blic.rs9
Priče / Brezonicko groblje kod Bor-a
« Poslednja poruka Osiris poslato 27.03.2020. 23:24 »
Trazim partnera nasao sve i mnogo njih mi ispricali istu pricu jer zna nako da napise vise o tome,bice za svakog,ozbiljna je tema ja sam iz Bor-a inace 5x sam imao uspeh sto se tice rim-a. Ostavicu broj telefona ako ima neko iz okoline Bor-a a zna za brezonik bio bih mu zahvalan,znaci znam gde je olovni krst i taj sam znak nasao prosle godine pa ga zakopao,bio zakopan vremenom natalozila se zemlja,nije mnogo samo povrsinski. Ja nemam detektor dubinac bilo kakav ja radim sa L-antene i nikada nisam omasio i radiestezijom viskom radim,mozete da me proverite slobodno u svako doba,time se profesionalno bavim,ako ima neko ozbiljan jer to ozbiljna stvar za onog koji zna za Brezonik,ja imam 26 sigurnih lokacija sve je nacisticko i englesko,pa da malo popricamo ovde na forumu a ko je ozbiljan moze da me kontaktira jer sto pre to bolje.Izvinjavam se administratorima sto ostavljam telefon,lakse mi je tako ja sam posten tragac.
Petar 0616589522
10
Međutim, Finkelstejnove teorije pogađaju baš onu privlačnu kategoriju intelektualaca koja je između biblijskih čistunaca i minimalista. "Zamislite Bibliju kao neki slojeviti arheološki lokalitet", priča on. "Deo je napisan u VIII veku p. n. e., deo u VII, pa se pisalo sve do II veka p. n. e. Dakle, kompilacija od 600 godina. Što ne znači da sama priča ne potiče iz davnih vremena. Stvarnost opisana u toj priči je neka kasnija stvarnost. Recimo, David jeste istorijska ličnost. Živeo je u X veku p. n. e. Prihvatam opis Davida kao nekakvog vođe ustaničke grupe, odmetnika koji su živeli na marginama društva, a ne prihvatam zlatni grad Jerusalim, niti opise moćnog carstva iz doba Solomona. Kada autori tekstova to opisiju, oni u glavi imaju stvarnost svoga vremena, odnosno Asirsko carstvo."

"Onda Solomon", nastavlja uz dubok uzdah. "Mislim da sam ja uništio Solomona, što bi se reklo. Izvinjavam se zbog toga! Uzmite priču o Solomonu i preispitajte je. Uzmite čuvenu posetu kraljice od Sabe, arabijske vladarke, koja je došla u posetu i donela raznu egzotičnu robu uJerusalim. Ta priča nije bila zamisliva pre 732. godine p. n. e., pre početka trgovine sa Arabijom, a pod vlašću Asiraca. Uzmite, na primer, priču o tome kako je Solomon vešt konjanik, vozač dvokolica, ima veliku vojsku itd. Taj svet oko Solomona je svet Asirskog carstva.“

Kada je reč o Levijevom rudarskom utvrđenju, Finkelstejn kaže: ”Nije me ubedio da je to iz X veka p. n. e. Nema šanse da su ljudi živeli na tom lokalitetu tokom proizvodnje bakra zbog vatre, toksičnih isparenja... Zaboravite na to! Umesto toga, bolje da pogledate utvrđenje En Hazeva na našoj, zapadnoj strani reke Jordan, koje su Asirci podigli na glavnom drumu ka Edomu. Smatram da je Tomova građevina asirsko utvrđenje iz VIII veka p.n.e., slično po strukturi vremenu izgradnje sa ovim našim. Naposletku, njegov lokalitet je od marginalnog značaja. To nije slojeviti grad iz mnogih era, poput Megida ili Tel Rehova. Uzmete gomilu zgure i načinite je središtem diskusije o biblijskoj istoriji... Nema šanse da je tako. To apsolutno odbijam!"

Kad je reč o Garfinkelovim otkrićima u Kirbet Kijafi, Finkelstejn se otvoreno ruga: "Znate, mene nikada nećete čuti da kažem: ’Evo naša sam jednu košticu masline u jednom sloju u Megidu i ta koštica, uprkos stotinama drugih radiokarbon analiza, odlučuje o sudbini zapadne civilizacije.’ "Zatim podsmešljivo dodaje: "Nema svinjskih kostiju i zato je to judejsko naselje? To možda jeste dokaz, ali ne čvrst dokaz. Redak natpis pronađen na lokalitetu? Verovatno iz filistejskog Gata, pre nego iz Judejskog kraljevstva."

Ironija je u tome što je nekadašnja crna ovca biblijske arheologije sada postao deo establišmenta i kao Golijat odbija napade mladih junoša na njegov uspostavljeni "niži" hronološki sistem. Teorija po kojoj je razvijeno društvo možda zaista postojalo na nekoj od obala reke Jordan u X veku p. n. e. dovela je Finkelstejnovo tumačenje ere Davida i Solomona u potpuno defanzivnu poziciju. Njegovi brojni jetki članci i sarkastičan ton odslikavaju tu defanzivu, a njegovi argumenti katkad zvuče pomalo očajnički. (Ideja o životu u tvrđavi tik do topionice bakra uopšte ne zvuči apsurdno rudarima kojirade u ugljenokopima Zapadne Virdžinije, na primer.) Međutim, sve i da Garfinkel može da dokaže da je judejsko pleme iz kojeg je potekao David živelo u utvrđenju Ša’arajim i da Ejlat Mazar može da dokumentuje da je kralj David naložio gradnju palate u Jerusalimu i da Tom Levi uspešno pokaže kako je kralj Solomon nadzirao rudnike bakra u Edomu, to opet ne dokazuje postojanje slavne dinastije kakva je opisana u Starom zavetu. Još koliko iskopavanja je potrebno da bi se rešio spor?

Mnogi arheolozi se pitaju da li je opsesivna jagma za dokazivanjem biblijskih priča razuman poduhvat. Jedan od njih, Rafael Grinberg sa Univerziteta u Tel Avivu, bez uvijanja konstatuje: "To je loše za arheologiju. Ono što mi treba da radimo jeste da pružimo stanovište kakvog nema u tekstovima ili u ukorenjenim stavovima istorije, jednu alternativnu verziju prošlosti koja objašnjava odnose između bogatih i siromašnih, muškaraca i žena. Drugim rečima, nešto sadržajnije, a ne samo da utvrđujemo validnost Biblije."

Međutim, da li David, uz svu svoju simboličku moć, prestaje da bude važan ukoliko se njegovi podvizi i njegovo carstvo na kraju budu tumačili kao fikcija? Kada sam Finkelstejnu ukazao na to da ljudi širom sveta mnogo polažu na Davidovu slavu i veličinu, iznenadio me je njegov odgovor: “Vidite, dok se bavim istraživanjima, moram da pravim razliku između davidovske kulture i istorijskog Davida. David je izuzetno značajan za moj kulturni identitet. Isto tako, mogu da poštujem i slavim Egzodus - izlazak iz Egipta, a da ga pri tome ne shvatam kao čisto istorijski događaj. Za mene, David je oličen u kasnijem kralju Jezekilju, oličen je u kasnijem kralju Josiji, u Davidu iz Zaharijinih eshatoloških proročanstava u kojima je Jerusalim spaljen, ali je David živ i on predstavlja vezu sa začetkom hrišćanstva.

U tom smislu, David je sve. Ako želite uprošćeno, ponosan sam što je taj nepoznati lik iz bestragije postao centar zapadne tradicije." "Zato Davida", kaže njegov "detronizator" Finkelstejn, "za mene ne čine samo mermerni ukrasi na zidu, niti vođa horde iz X veka p. n. e. On je neuporedivo više od toga."

(nationalgeographic.rs)
Stranice: [1] 2 3 ... 10