Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: PRAISTORIJSKI KAMENI ČEKIĆ  (Pročitano 23498 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
PRAISTORIJSKI KAMENI ČEKIĆ
« poslato: 10.09.2013. 23:01 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ručni kameni čekići koji su služili za dalju obradu drugog kamenog
ili koštanog materijala. Ove kamene glave pronađene su na
praistorijskom arheološkom lokalitetu u južnoj Francuskoj.
Potiču iz vremena pre 30,000 godina.


Čekić je alatka/oružje koje služi da se ostvari tup udarac na objekt/žrtvu. Čekić se u praistoriji uglavnom izrađivao od kamena jer je to bio najtvrđi materijal u prirodi iako je tehnički glava čekića mogla da bude izrađena i od kosti ili roga životinje, kao i od tvrdog drveta ali u tom slučaju ipak pričamo o toljagama. Čekić se ne može u potpunosti razdvojiti od kamene sekire, osim po tome što nije imao oštre ivice.

Zbog toga što pronađeni kamen u prirodi ne zahteva mnogo obrade (ponekad i nikakvu) da bi se iskoristio kao čekić, ovu alatku/oružje možemo smatrati jednim od najstarijih “izumljenih”, a postoje dokazi da su neke primitivne vrste čekića korišćene još pre 2,5 miliona godina od strane preteča ljudske vrste.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Korišćenje prostih alatki datira dakle iz onog perioda kada su delovi kamenja i stena korišćeni da bi se udaralo po drvetu, kostima i drugom kamenju kako bi se razbili i oblikovali. Naravno, praistorijski čovek je brzo otkrio da takvim alatkama može da udara i plen kako bi ga ranio/onesvestio/ubio, baš kao i pripadnike neprijateljskih skupina i plemena.

Praistorijski čovek je ovakve predmete koristo direktno, to jest bez drške kojom bi se povećao domet i smanjile povrede, tako da u najranijem dobu govorimo o “ručnim čekićima”, baš kao i u slučaju ručnih kamenih sekira.

Kamenje zakačeno za drvene drške pomoću traka od kože ili životinjskih žila i dlaka korišćeno je u vidu čekića još pre 30,000 godina, tokom srednjeg paleolita. I na taj način vidimo da je čekić jedno od najstarijih “kombinovanih” alatki/oružja.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Najprostija tehnika spajanja kamene glave sa drvenom drškom radi dobijanja upotrebljivog kamenog čekića bilo je uglavljivanje kamena u rascepljeno drvo, a zatim zatezanje mesta spoja dva materijala sa nekim trakama od kože, žila ili dlaka životinja.
Kasnije je međutim izumljena naprednija tehnika kod koje se bušila rupa u samom kamenu kroz koju je prolazila drvena drška, čime se ostvarivao mnogo jači i bolji spoj. Detaljnije o tehnikama spajanja kamenih glava sa drvenim držaljama možete da pročitate na strani o kamenoj sekiri.