Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Срби на пољском приморју  (Pročitano 932 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 712
  • Ugled: +81/-0
Срби на пољском приморју
« poslato: 10.04.2015. 21:53 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Нараменице пронађене на местима привремених заробљеничких логора

Уколико мало промислимо, у покушају да пронађемо присуство Срба на простору Пољске у прошлости, многи од нас суочиће се с проблемом. Ствар ће постати још сложенија, ако простор наше државе ограничимо искључиво до њеног северног дела – Приморја. Општеназвана област – Приморје обухвата четири општине – Поморску, Западнопоморску, део кујавско-поморске и варминско-мазурске општине. Баш у овим крајевима судбине многих Срба су се укрстиле с нашом земљом током Другог светског рата. Сигурно да је за многе од њих ово био први, и истовремено последњи боравак у Пољској.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Све је почело првог септембра 1939. године кад су проговорили немачки топови с брода Шлезвиг – Холштајн, окренути ка пољској јединици на Вестерплатеу. Непуне две године после тог догађаја, немачка армија преплавила је Балкан. Упркос свом јунаштву, коначно су морали признати победу непријатеља, који је заробио 240 хиљада таоца. Немачка власт која је тежила да изолује војнике и официре од њихове отаџбине – на овај начин отежавајући покушаје бежања и прикључења партизантима – створила је у тадашњој немачкој провинцији Поммерн систем заробљеничких логора. Српски заробљеници, због словенског порекла, били су третирани од стране нацистичке администрације као људи ниже категорије. Свакодневницу је испуњавао насилан рад у фабрикама оружја (нпр. Сталаг XX А Тхорн – Торуњ), или су израбљивани као радници у пољопривреди. У овој грани индустрије често су били коришћени и многи радници из Пољске. С временом, ове две нације су се интегрисале. Познати су извештаји из састанака оба словенска народа. Пољски ратни заробљеник, Зигрфид Лучковски описивао је своје српске сабрате по невољи, као „људе много добре и пријатељског духа”.

Одвајање од српске матице трајало је све до првих месеци 1945. године, онда до пролећне офанзиве Црвене армије. Постепено ослобађамо следеће крајеве приморја, ослобађајући притом и заробљеничке логоре. Део заробљених војника – због болести и лошег третмана – заувек је остало у туђој, мада пријатељској пољској земљи. Овако посебно место сећања на нашу словенску браћу јесте, међу другима, заробиљеничко гробље код Сталага II Д у Старгарду Шчећињском.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Други занимљив облик који подсећа свет на Србе, јесу форумови претраживача, такозваних детектора. Прегледајући постове из разних година, аутор је наишао на објављене слике, на којима су представљени елементи опреме српских војника. Можемо на њима приметити војне инсигније, као што су: официрски јастучићи, копча, и орлови с капа. Ови предмети су пронађени на местима пољопривредних радова или привремених заробљеничких логора. Највероватније, све те пронађене ствари се сад налазе у приватним колекцијама, али можемо очекивати, да ће се временом, наћи и у државним институцијама.

Аутор: Pawel Terlikovski
Извор: Пољска и Србија
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete