Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ugroženi ostaci sedam crkava, žabokrečina potopila Stari Ras  (Pročitano 1017 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Ozbiljno je ugroženo sedam otkrivenih i konzerviranih ostataka crkava, kojima preti opasnost da, ako se lokalitet hitno ne isuši i zaštiti, budu potpuno uništene

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Iguman Teokist: U vodi najznačajniji deo kompleksa

CELOG leta u vodi i žabokrečini “pliva” deo Starog Rasa, Pazarišta (Trgovišta) kod Novog Pazara, svetskog kulturnog dobra koje je, kao kompleks Starog Rasa i Sopoćana, od 1978. godine pod zaštitom Uneska.

Ozbiljno je ugroženo sedam otkrivenih i konzerviranih ostataka crkava, kojima preti opasnost da, ako se lokalitet hitno ne isuši i zaštiti, budu potpuno uništene. Zatrpana je i ranohrišćanska bazilika sa druge strane reke, a da bi se stiglo do pećinske Crkve Svetog Mihajla Arhangela u podnožju lokaliteta Gradina, potrebno je proći kroz obližnji motelski kompleks, što je ponekad nemoguće.

Ovo je bio povod da novinare pozove iguman manastira Sopoćani, otac Teokist, i zamoli ih da apeluju na Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo kulture i lokalnu samoupravu da učine nešto kako bi se sprečilo dalje urušavanje Starog Rasa - svetskog kulturnog dobra.

- Povremeno se u ovoj žabokrečini, iznad poplavljenih crkava, leti kupaju krave i druga stoka, slika je užasna i zapanjujuća. Koliko znam, pre mesec dana su dolazili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, slikali i otišli, obećavši da će obavestiti Ministarstvo kulture, ništa od tada nije preduzeto, ni jedan jedini korak, a zima se bliži - priča iguman Teokist, inače diplomirani arhitekta, i naglašava da su problemi najverovatnije nastali nakon što su na Raški izgrađene dve improvizovane brane, koje su podigle nivo vode, i što je izgrađen parking na kome se moglo videti i puno smeća.

Rešenje je, smatra iguman, da se sve brzo i pod budnim okom stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, isuši, očisti, rekonstruiše i zaštiti, da se sve što je kompleks svetskog kulturnog dobra Starog Rasa i Sopoćana odmah ogradi, da se urade putokazi i panoi sa potrebnim obaveštenjima i ovamo dovede što više turista iz celog sveta.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


PUT DO SOPOĆANA

ZAJEDNO sa Sopoćanima i Starim Rasom, gde je Stefan Nemanja osnovao prvu srpsku državu, svetska kulturna dobra, takođe pod zaštitom Uneska, u novopazarskoj opštini su i Petrova crkva, najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu, i manastir Đurđevi stupovi iznad Novog Pazara. Jedan deo puta do Sopoćana u vrlo lošem je stanju i trebalo bi ga rekonstruisati.

Novosti, M. Nićiforović