Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Atlantida  (Pročitano 1596 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Atlantida
« poslato: 07.05.2013. 20:32 »
Brazilski geolozi pronašli Atlantidu?

Tanjug | 07. 05. 2013.  | Foto: AFP
Brazilski geolozi izjavili su da su u južnom Atlantiku, na 1.500 kilometara od obale, u visini Rija de Žaneira, pronašli stenu koja bi mogla da bude deo Atlantide, kontinenta koji je navodno potonuo pre 100 miliona godina, prilikom razdvajanja Afrike i Južne Amerike.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Uzorak granita izvađen iz mora

Roberto Ventura Santos, vođa tima stručnjaka Geološke službe Brazila (CPRM), koji je pre dve godine, tokom analize okeanskog dna, pronašao uzorke granita, stene koja se može naći samo na kontinentu, a ne i u moru, kazao je da bi to mogao da bude dokaz o postojanju drevne Atlantide.
 
"To bi mogla da bude brazilska Atlantida. Gotovo smo ubeđeni u to, ali potrebno je da našu hipotezu potkrepimo novim dokazima", naveo je on.

"Konačni naučni nalaz dobićemo ove godine nakon novih bušotina i analiza podvodne stene", objasnio je Ventura Santos u izjavi za list Globo.

On je precizirao da je prošlog meseca grupa istraživača iz Brazila i Japana obavila istraživanje geološkog podmorja duž brazilske obale.

"Na osnovu tih analiza, počeli smo da uviđamo da je celo to područje moglo da bude deo Atlantide, kontinenta koji je nestao u moru pre više miliona godina", istakao je Ventura Santos.
     

                                                                                                                                                                        izvor:Blic.rs
« Poslednja izmena: 10.05.2013. 23:22 Carica Teodora »

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Atlantida
« Odgovor #1 poslato: 10.05.2013. 23:21 »

Grad pod vodom: Moćni 3D skener otkrio ulice, zidine i crkve "britanske Atlantide"


D. Milojković | 10. 05. 2013.| Foto: Univerzitet Soutemptona
Uz pomoć najsavremenija tehnike 3D skeniranja istraživački tim sa Univerziteta Soutemptona svetu je prvi put nakon više vekova otkrio ulice, zidine i crkve potopljenog srednjovekovnog grada Danviča, kog nazivaju i “britanskom Atlantidom”.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

3D snimak potopljenog srednjovekovnog grada Danviča
Ovaj grad, nekada prosperitetna luka po veličini slična Londonu iz 14. veka, našao se 10 metara pod vodom zbog procesa erozije obale, koji je započeo 1286.


Projekt njegovog otkrivanja je izveden pod vođstvom profesora Dejvida Sira, uz podršku i sredstva fondacije Ingliš Heritidž, a za rezultat ima dosad najprecizniju mapu ulica, zidina i glavnih građevina ovog grada, i otkriće novih ruševine na morskom dnu.


Podvodna vidljivost na mestu potonulog Danviča je veoma slaba, pošto je voda blatnjava i mutna, i to je dosad bitno ograničavalo istraživanje ovog zanimljivog arheološkog nalazišta. Sada je međutim, za istraživanje ruševina na morskom dnu upotrebljena tehnika akustičkog skeniranja visokere rezolucije, što je prva upotreba ove tehnologije u podmorskoj arheologiji za nešto drugo osim za ispitivanje olupina brodova.


Naučinici kažu da tehnologija u mnogome podseća na sjajnu baterijsku lampu uperenu u morsko dno, samo što se umesto svetlosti koristi zvuk. Projekt podvodnog istraživanja ostataka Danviča, najvećeg potopljenog srednjovekovnog grada na svetu, započet je 2008, a u međuvremenu je otkriveno još 6 ruševina na morskom dnu i još 74 potencijalnih arheoloških nalazišta pod morem.
 
Danvič: Prva žrtva klimatskih promena
 
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ceo grad pod vodom


Svi su bili zapanjeni u kojoj meri je grad koji je zbog erozije potpopljen i delimično urušen jopš uvek prepozantljiv, a zbog globasnih klimatskih promena erozija obale je tema koja je itekako aktuelna i u našem veku.


Primer Danviča pokazuje, međutim, da se to i te kako događalo i u prošlosti. 13 i 14 vek su takođe bili period klimatkih promena i velikih vremnenskih nepogoda, tokom kog se toplija srednjovekovna klima preobrazila u ono što se naziva Malim ledenim dobom.


Današnji Danvič je selo oko 200 km udaljeno do Loustofta u Safoku, a nekadašnji prosperitetni grad sa osam crkava najpre su načeli velika nevremena, poplave i erozija obale. Luka se, zatim, sve više punila otpadnim materijalom, što je onemogućavalo plovidbu i gušilo ekonomski život.
 
U 15. veku, grad je konačno ugašen kao međunarodna luka, dok se većina preostalog stanovništva odselila i prepustila ga konačnom propadanju.
 


izvor: Blic.rs