Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Prvi put objavljen dnevnik glavnog firerovog savetnika  (Pročitano 18001 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Američki Memorijalni muzej holokausta prvi put je objavio stotine stranica iz dnevnika Alfreda Rozenberga, jednog od glavnih nacističkih zločinaca i savetnika Adolfa Hitlera.

Zvaničnici muzeja se nadaju da će dnevnik, koji ima oko 400 stranica, za sada dostupnih samo na nemačkom jeziku (http://collections.ushmm.org/view/2001.62.14), omogućiti da se iz novog ugla sagledaju prilike u najužem krugu Hitlerovih saradnika i razvoj nacističke ideologije.
Rozenberg je rano ušao u Hitlerovu Nacionalsocijalističku partiju i postao njen uticajni član. Bio je tvorac nekih od ključnih principa nacističke ideologije, između ostalog, rasne teorije, progona Jevreja i teorije o životnom prostoru (Lebensraum), tj. pravu pripadnika "superiorne" rase da proteraju "inferiorne" sa njihove teritorije.

U zapisu iz 1936. godine, Rozenberg navodi da ga Hitler zove "crkvenim ocem" nacionalsocijalizma, ističe Jirgen Mateus, istoričar Memorijalnog muzeja holokausta.

Kada je Hitler 1923. godine zatvoren posle neuspelog pokušaja da osvoji vlast u Minhenu, odredio je Rozenberga za vođu nacističkog pokreta.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Na suđenju u Nirnbergu (Alfred Rozenberg je šesti sa leve strane u prednjem redu)

Svojom knjigom "Mit dvadesetog veka", objavljenom 1930. godine, Rozenberg je doprineo definisanju teoretskih temelja nacionalsocijalizma.

- Rano je postao nacista, a neki tvrde da je bio nacista i pre samog Hitlera - tvrdi istoričar Mateus.

Godine 1941. Hitler ga je imenovao za ministra okupiranih istočnih teritorija i bio je zadužen za razvoj ideološkog okvira koji je doveo do holokausta. U Nirnberškom procesu 1946. osuđen je za zločine protiv čovečnosti i obešen.

Njegov dnevnik je prešao u vlasništvo Roberta Kempnera, nemačkog Jevrejina koji je 1939. emigrirao u SAD i koji je bio zamenik američkog tužioca na suđenjima u Nirnbergu. Izdavač Herbert Ričardson ga je kupio od Kempnerove porodice.

Agenti FBI zaplenili su dnevnik od Ričardsona prošlog proleća posle opširne istrage, koja je trajala 17 godina, a šest meseci kasnije dokument je zakonski pripao američkom Muzeju holokausta.

Izvor: Blic
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete