Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Dan kada su se žene izborile za pravo glasa  (Pročitano 24051 puta)

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Dan kada su se žene izborile za pravo glasa
« poslato: 08.03.2015. 11:23 »
Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta svake godine i predstavlja podsetnik na dan kada su žene postale ravnopravne sa muškarcima.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Njujork 1857. godine

Osmog marta 1857. godine, žene zaposlene u tekstilnoj industriji su u Njujorku protestvovale su zbog loših uslova i niskih plata. Danas, zahvaljujući njima, obeležavamo Međunarodni dan žena.

Američke radnice su tog dana marširale i zahtevale bolje uslove, radno vreme u trajanju od 10 sati dnevno, povećanje plata, pravo da glasaju i, uopšte, jednakost. Skupu su prisustvovale stotine žena, a protest je prekinula policija.

Ipak, nekoliko meseci kasnije, radnice u tekstilnoj industriji su osnovale radnički sindikat.

Protesti nezadovoljnih žena od tog trenutka bili su sve ćešći, a jedan od najznačajnijih je održan 1908. godine, kada je Njujorkom marširalo 15.000 žena, tražeći isto što i dame 1857. godine - pravo glasa, više plate i kraće radno vreme.

Dve godine kasnije, 1910, u Kopenhagenu je održana Prva međunarodna ženska konferencija, u Socijalističke internacionale, a tom prilikom je ustanovljen Dan žena. Predlog za obeležavanje ovog datuma dala je Klara Cetkin, čuvena nemačka aktivistkinja za prava žena. Već 1911. godine, više od milion žena je slavilo Dan žena u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Danskoj. Ubrzo je u Rusiji Dan žena postao državni praznik, a on se u sovjetskoj eri obeležavao kao praznika "Herojstvo radnica".

Od 1975. godine, koju su Ujedinjene nacije proglasile godinom žena, ovaj praznik je i zvanično Međunarodni dan žena. Danas se u čast dama svakog osmog marta širom sveta održavaju brojne manifestacije, na kojima se ističe uspeh žena na svim poljima.