Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Puckleov top  (Pročitano 6081 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1046
  • Ugled: +122/-0
Puckleov top
« poslato: 15.12.2013. 23:01 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Puckleov top ili Puckleova puška je prema mnogima prvi mitraljez na svetu, koji je konsrtuisao engleski pronalazač James Puckle 1718. godine.

Puckleov top je imao prsten za punjenje sličan revolveru u koji je moglo da se postavi devet metaka. Ceo top, a možemo slobodno reći mitraljez bio je postavljen na tronožac. Konstruisan je kako bi bio prenosiv. Cev je  0.91 m dužine sa otvorom prečnika 32 mm. Mogao je da ispali 63 metka za 7 minuta, a prvenstveno je bio dizajniran za napad na neprijateljsku vojsku koja se iskcava iz brodova.

Puckle je predstavio dve verzije osnovnog dizajna, nazvanog obrambeni top (eng. Defence Gun). Jedno oružje, namijenjeno za uporabu protiv hršćanskih neprijatelja je ispaljivalo okrugle metke, dok je druga verzija namenjena za uporabu protiv muslimanskih Turaka ispaljivalo kockaste metke. Navodno, kockasta municija je bila bolnija i trebala je da uveri Turke da postanu hršćani. Puckle nije uspeo da privuče investitore i oružje nikad nije ušlo u masovnu proizvodnju. Za sada su poznata samo dva preživela primerka ovog oružja.