Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Uvod u arheološku kartu Crne Gore  (Pročitano 21472 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Uvod u arheološku kartu Crne Gore
« poslato: 27.03.2013. 00:15 »
Na teritoriji glavnog grada do sada su locirana 42 lokaliteta različitog karaktera – tumuli, crkvišta, ostaci džamija, utvrđenja, kule – kazao za Pobjedu rukovodilac istraživanja mr Dejan Gazivoda

PODGORICA – Stručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sa Cetinja, nastaviće rekognosciranje teritorije opštine Podgorica, u cilju izrade Arheološke karte Crne Gore. Na teren će izaći krajem februara.

Stručni  tim za rekognosciranje lokaliteta na teritoriji Podgori sačinjavaju rukovodilac istraživanja mr Dejan Gazivode i arheolozi Marija Jabučanin i Nikola Borovinić. Stručni nadzor povjeren je arheologu dr Čedomiru Markoviću.

Prva faza

Radovi su počeli 11. decembra. Uslovljeno veoma lošim vremenskim prilikama, rekognosciranje je započeto u gradskoj zoni Podgorice – Sastavci, Doljani, Crkva Svetog Đorđa, Ulica Španskih boraca na Koniku.

-Nakon obilaska lokaliteta na gradskom području glavnog grada rekognosciranje je nastavljeno na teritoriji gradskih opština Tuzi i Golubovci. Obišli smo i pristupačne lokaliteti u Kućama Rakića, Dajbabama, Piperima, Donjoj Gorici, na Kakarickoj gori, Malom brdu. U cjelosti, posao je obavljen i na Duklja. Do sada su locirana 42 lokaliteta različitog karaktera – tumuli, crkvišta, ostaci džamija, utvrđenja, kule – kazao je Dejan Gazivoda.

Finale

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Da podsjetimo, prema dozvoli koja je izdata od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, bilo je predviđeno da rekognosciranje opštine Podgorica traje do 31. decembra. Međutim, zbog veličine teritorije opštine Podgorica i loših vremenskih prilika, posao će biti nastavljen i u 2013. godini

U finalnoj fazi, rekognosciranje će biti obavljeno etapno, po oblastima (Tuzi, Golubovci, Kuči, Rogami…)

- Za sada, rekognosciranje je planski rađeno u svim djelovima opštine Podgorica, kako bi se stručna ekipa pripremila za podrobniji obilazak terena na proljeće. U prvoj  fazi, pored lociranja pojedinih lokaliteta, prikupljene su informacije od mještana za lokalitete koji su bili nepristupačni usljed sniježnog prekrivača i neraskrčenih pristupnih puteva. Zahvalni smo mještanima gradskih i prigradskih naselja, koji su  nam pomogli u lociranju i identifikaciji  arheoloških lokaliteta – kaže Dejan Gazivoda.

Pregledano 16 opština

Arheološko rekognosciranje opštine Podgorica, počelo je kasnije nego što je bilo planirano, zbog angažovanja arheologa iz Centra na realizaciji projektu „Putevi kontinuiteta“. Taj posao prethodi izradi arheološke karte Crne Gore.

- Prema usmenoj informaciji koja nam je svojevremeno dostavljena od bivšeg Centra za arheološka istraživanja, do 2010. godine pregledano je 16 crnogorskih opština, dok je preostalo još pet. Posao je završen u Rožajama. Nakon Podgorice, počeće rekognosciranje na teritoriji opština Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac – kazao je za Pobjedu direktor Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Đorđije Vušurović.
« Poslednja izmena: 28.03.2013. 00:38 admin »