Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Нови природни феномен у Куршумлији!  (Pročitano 2752 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
среда, 17. апр 2013, 13:18 -> 16:05

Нови природни феномен у Куршумлији!

Необичан зид, састављен од хоризонталних камених блокова, дужине 100, а висине 10 метара, готово идентичан „Џиновском мосту“ у Северној Ирској, откривен је на обронцима планине Радан, у општини Куршумлија.

Стручњаци туристичког предузећа „Планинка", открили су у атару села Рударе, на територији општине Куршумлија, зид састављен од хоризонталних камених колона, дужине 100 метара и висине десет метара.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Необичан зид у атару села Рударе

Директор сектора за туризам „Планинке" Радован Танасковић, рекао је агенцији Бета да се највероватније ради о природном феномену, готово идентичном „Џиновском мосту" у Северној Ирској који је под заштитом Унеска.

Ради се о каменим блоковима различитих облика, од четвороугаоних до осмоугаоних, дужине до једног метра. Сви камени стубови су потпуно правилно уклопљени један на други, у дужини већој од 100 метара.Прва претпоставка је да је у питању природни феномен", рекао је Танасковић.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

„Џиновски мост“ у Северној Ирској

Радован Танасковић је рекао да се за ову реткост до сада није знало, јер се налази на веома неприступачном терену, на обронцима планине Радан, а да је до открића дошло на основу прича мештана оближњих села.

„Веома сам изненађен oвим открићем, никада нисмо ни слутили да овако нешто постоји на територији општине Куршумлија.

На први поглед делује као потпорни зид од обрађеног камена, међутим, само брдо личи на вулканску купу.

Претпоставља се да је зид настао вулканском активношћу.
„Постоји вероватноћа да је тај огромни зид настао вулканском активношћу у додиру са Панонским морем, јер је познато да је овде некада постојао залив", објаснио је Танасковић.

Према његовим речима, постоји могућност да је та природна реткост искоришћена још у римско доба, јер се на врху „необичних камених стубова" налазе остаци римског кастела, а испод њега остаци кућа.

„Ти необични стубови сада могу да се виде у дужини од око 100 метара са прекидима, али у овом тренутку не може да се процени колику површину заузимају, јер је један део стубова покривен слојем земље и густим растињем. Мислим да се ипак ради о већој површини", додао  је Танасковић.

Према историјским подацима, на том месту током средњег века налазила се кула Бранка Младеновића, оца Вука Бранковића, па ово место мештани зову још и „Бранкова кула".


Куршумлија је територијално једна од највећих општина у Србији. Скоро 57 одсто територије куршумлијске општине је покривено шумом, на обронцима Копаоника и планине Радан.
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Куршумлија
Процењује се да је до данас истражено мање од 10 одсто тог подручја, што указује на могућност да постоји још сличних појава у природи.

У туристичком предузећу „Планинка" кажу да ће предузети све кораке да би се обавила обимна археолошка, геолошка и туризмолошка истраживања новооткривених камених стубова на Радану, како би се та природна реткост ставила у функцију туризма.

„Поред природног феномена 'Ђавоља варош', очекујемо да ће и ови камени стубови бити веома атрактивна туристичка дестинација", рекао је Танасковић.

izvor: rts.rs
« Poslednja izmena: 17.04.2013. 17:29 Carica Teodora »