Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Stogodišnjica Prvog svetskog rata i na poštanskim markama  (Pročitano 23257 puta)

Van mreže Zoki

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 411
  • Ugled: +61/-0
Izdanje sadrži likovna dela nastala u ratnom vihoru ukomponovana sa predmetima koji simbolizuju učešće i trijumf Srbije: ordenjem, pukovskim zastavama, sabljama i delovima uniformi.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

 Iz izdanja povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata.
(Ilustracije „Pošta Srbije”)

Glavno ovogodišnje izdanje u programu prigodnih maraka JP „Pošta Srbije” – izdanje posvećeno stogodišnjici Prvog svetskog rata, pušteno je danas u opticaj. Vek od izbijanja Velikog rata obeležavaju sve evropske zemlje učesnice ovog, do izbijanja Drugog svetskog rata najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva.

Izdanje je grafički obradila mr Marina Kalezić, akademski slikar, koja je likovna dela nastala u ratnom vihoru ukomponovala sa istorijskim predmetima koji simbolizuju učešće i trijumf Srbije u ovom globalnom ratnom sukobu – ordenjem, pukovskim zastavama, sabljama i delovima uniformi.

Motiv na marki nominale 23 dinara jeste ulje na platnu Miloša Golubovića – „Prelaz srpske vojske preko Albanije” iz 1915. i pukovska zastava iz zbirke Vojnog muzeja u Beogradu, dok je motiv na vinjeti tabaka Golubovićev tuš/akvarel na papiru „Iz rata”, nastao 1915/1916, sa ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog stepena. Motiv na koverti je skulptura „Prelaz srpske vojske preko Albanije” Jovana Pešića, uz orden Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Na marki nominale 35 dinara prikazani su „Još jedan pogled” Miloša Golubovića, nastao 1915/1916, tehnikom tuša i akvarela na papiru, spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914–1918 i oficirske pešadijske sablje. Tuš/akvarel na papiru „Krf”, koji je 1916. naslikao Golubović, mesto je našao na vinjeti tabaka marke od 35 dinara, zajedno sa ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima. Na koverti su prikazani delo „Čekanje” istog autora, nastalo 1915/1916, tehnikom tuš/akvarel na papiru, zastava koju su žene Požarevca darivale oslobodiocima 1918. i pešadijske oficirske sablje.

Ulje iz 1916. „Izlazak srpske vojske na more” Vase Eškićevića je na marki nominale 46 dinara, dok je kao motiv na vinjeti prikazano delo „Vezirov most” Vladimira Becića iz 1915, naslikano kombinovanom tehnikom, i srebrna medalja za hrabrost. Motiv na koverti je ulje na kartonu „Oficir” Nadežde Petrović iz 1914, zajedno sa Albanskom spomenicom i pešadijskom oficirskom sabljom.

Miloš Golubović autor je i ulja na platnu „Preko Albanije 1915”, iz 1920, koje je kao motiv prikazano na marki nominale 70 dinara, zajedno sa ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima trećeg stepena i pešadijskom oficirskom sabljom. Za motiv na vinjeti ovog tabaka poslužio je Golubovićev tuš na papiru „Samrtnikov oproštaj” iz 1916. i orden belog oral sa mačevima četvrtog stepena, dok je na kovertu ulje na kartonu „Tobdžija” Nadežde Petrović iz 1914. sa ordenom belog orla sa mačevima četvrtog stepena i srebrnim vencem dodeljenim zastavi 13. pešadijskog puka „Hajduk Veljko”.

Izdanje je realizovano zahvaljujući saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Vojnim muzejom u Beogradu, Muzejom savremene umetnosti u Beogradu i PTT muzejom u Beogradu. Štampano je tehnikom višebojne ofset štampe u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu, u tiražu od 50.000 serija, u tabacima od po devet maraka sa vinjetom kao desetom u tabaku.

(Politika)
Ničega se ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.