Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: U spomen caru Konstantinu  (Pročitano 1130 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
U spomen caru Konstantinu
« poslato: 16.05.2013. 21:09 »
U spomen caru Konstantinu

A. KRSMANOVIĆ | 16. maj 2013.

U subotu, 18. maja, Viminacijum će biti centar obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Na izložbi će biti predstavljeno 180 artefakata. Poseban spektakl - nova postavka Verdijeve „Aide“

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

ARHEOLOŠKI park Viminacijum 18. maja biće srce državnog projekta povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, jer će u njemu najpre biti otvorena izložba posvećena Konstantinu Velikom i rađanju hrišćanstva na prostoru Srbije, a potom iste večeri biće izvedena Verdijeva opera "Aida".

Na izložbi Narodnog muzeja "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" biće predstavljeno 180 artefakata nulte kulturne vrednosti koji su otkriveni na prostoru današnje Srbije.

- Preporučujemo svim turistima da ove godine nađu vremena da bar jedan vikend provedu u znaku velikog jubileja - kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije. - Viminacijum, Medijana, Sirmijum, Gamzigrad i ostali rimski lokaliteti prijatno će iznenaditi naše turiste.

Arheološki predmeti koje će posetioci Viminacijuma moći da pogledaju do 18. juna predstavljaju autentična svedočanstva o vladavini Konstantina, Milanskom ediktu i počecima hrišćanstva na tlu Srbije.

Posetioci će moći da, između ostalog, vide Konstantinov portret - bronzanu bistu koja je verovatno bila deo konjaničke statue, Beogradsku kameju na kojoj je predstavljen Konstantin na konju s pogledom koji upire u nebesa, poput Aleksandra Velikog, potom zlatni nakit, kao i predmete iz Gamzigrada i Sirmijuma. Izložba će posle Viminacijuma biti premeštena u Beograd, od 2. jula do 9. septembra, a potom, 19. septembra, u Niš.

Najveći spektakl biće izvođenje nove postavke čuvene Verdijeve opere u četiri čina, u rekonstruisanom amfiteatru Viminacijuma. Spektakularnu predstavu u jednom od retkih amfiteatara sačuvanih na tlu Evrope izvešće ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj opere je Ognjan Draganov, dirigent će biti Ivan Kožuharov, dok će kao Aida nastupiti prvakinja Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović. Uloga egipatske princeze Amneris poverena je Jeleni Vlahović, a specijalni gost iz Italije Frančesko Anile tumačiće ulogu egipatskog vojskovođe Radamesa.

Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać najavljuje da će amfiteatar biti u potpunosti rekonstruisan. Drvena struktura biće izvedena u arisu, vrsti sibirske jele koja može da izdrži i kišu i sunce i traje godinama.

- Tako ćemo da rešimo problem pokrivanja amfiteatra - kaže Korać. - Pošto se naslanja na bedem, biće i on rekonstruisan. Kako svaki bedem ima kulu, u našoj, visokoj oko 15 metara, biće VIP gosti. Amfiteatar će zaživeti i biti "balkanska Verona". Dižući objekat za jedan trenutak, dižemo ga za desetine narednih godina, možda i stotine.

I ovogodiŠnja 53. međunarodna biciklistička trka "Kroz Srbiju", koja će se održati od 11. do 16. juna, biće posvećena obeležavanju 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Do cilja u Beogradu, 25 ekipa sa svih kontinenata u šest etapa će preći stazu dužine 886 kilometara koja oslikava "Puteve rimskih imperatora".

INFO
* Viminacijum je od Beograda udaljen 95 km
* Muzej je otvoren od 9 do 17 časova
* Parking je besplatan, toaleti su obezbeđeni
* Na svaki pun sat organizuju se obilasci s vodičem, na srpskom i engleskom jeziku
* Više informacija možete dobiti u info-centru Turističke organizacije Srbije, Čika Ljubina broj 8
* Više o proslavi - dictofmilan2013.com
* Sve o Viminacijumu - viminacium.org.rs


izvor: Novosti.rs