Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Sanja Ilić: Tri godine sam spremao i proučavao Konstantina  (Pročitano 1092 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
POVODOM PREMIJERE "KONSTANTINUSA MAGNUSA"

Sanja Ilić: Tri godine sam spremao i proučavao Konstantina

V. Đurić | 29. 05. 2013. | Foto: D. Milenković
Premijera muzičko-scenskog spektakla „Konstantinus Magnus” autora Aleksandra - Sanje Ilića biće 3. juna u Nišu. Pored „Balkanike“, u spektaklu učestvuje i simfonijski orkestar, balet i hor od 75 članova.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Naš poznati kompozitor je tri godine predano radio na projektu.

- Za ovaj projekat sam se posebno spremao. Izučavao sam istoriju i čitao knjige i zapise o Konstantinu. Često sam bivao u kraju, čak na mestu gde je imperator rođen. Tu sam napravio i mnoge kontakte s običnim ljudima koji su na čudesan način pričali o caru Konstantinu. Rekao bih više nego mnogi obrazovani ljudi. U Svrljigu imam prijatelja, kafedžiju koji je čak bio u potrazi za Konstantinovim pečatom, i našao ga je! Kaže, u nekim pećinama Svrljiških planina. Istina ili ne … ali ja sam video fotografiju tog pečata. Izgleda fantastično i voleo bih da ga imam - kaže Sanja Ilić.

Na projektu je puno radio Irfan Mensur, a odustalo se od Tomaža Pandura kao reditelja.

- Nisam želeo da stvorim delo koje će faktografski da oslikava Konstantinov život, već samo segmente koji su meni bili interesantni i inspirativni. Zato sam celo delo podelio u 15 celina. Pre šest meseci nam se pridružio i Edvard Klug, čuveni svetski koreograf i direktor Mariborskog baleta. Moj sin Andrej je osmislio i dao režijsku postavku za video-animacije koje će raditi Zoran Culić i Miloš Milošević. Kao muzički direktor, od samog početka sa mnom je i moj brat Dragan Ilić. Od pre nekoliko dana nam se pridružio i Boris - Bota Miljković, umetnički direktor RTS-a, koji će u svojstvu režisera postaviti sve segmente u sklad - objašnjava Ilić.

Još od samog početka na projektu je s Ilićem radio i Irfan Mensur, moj kum, prijatelj, veoma kreativan reditelj i glumac.
- Irfan je nedavno imao zdravstvenih problema, ali je sada hvala bogu odlično i priključuje nam se uskoro kao supervizor projekta. Silno sam želeo da mama i Zlata budu u publici 3. juna u Nišu. Na neki čudan način osećam da me i dalje u svemu podržavaju i da će u nekoj nebeskoj loži sa Svetim Konstantinom i Svetom Jelenom gledati koncert i uživati. Meni ostaje još samo da zatvorim kutijicu tuge i brige, spakujem svoje koferče i note i da se uputim ka Nišu. Jedno je sunce zašlo za horizont, ali već sutra dolazi novo sunce sa novom zorom. Treba krenuti hrabro dalje - kaže Sanja Ilić.

 
Politički i crkveni vrh u publici

- Svakako da je velika čast umetniku da mu se u publici nađe politički i crkveni vrh Srbije. Za gospodina Tomislava Nikolića i njegove saradnike znam da veoma podržavaju ovo delo, ne samo zato što je državni projekat, već i zato što smatraju da je veoma kvalitetno. Kako Srbija obeležava edikt mnogo značajnije nego sve ostale hrišćanske zemlje, može se reći da je ovo i svetski centralni događaj.


izvor:Blic.rs