Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Rimsko groblje u centru Niša!  (Pročitano 1240 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Rimsko groblje u centru Niša!
« poslato: 19.05.2013. 12:55 »
Rimsko groblje  u centru Niša!

S. BABOVIĆ | 09. decembar 2009.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pronađena čitava ranohrišćanska nekropola ispod glavne ulice u gradu. Grobne konstrukcije, najverovatnije iz 5. veka, pronađene u nizu

Još tri zidana groba iz ranohrišćanskog perioda pronađena su u širem centru Niša, saznaju "Novosti" u Zavodu za zaštitu spomenika. Najnovije otkriće ukazuje na postojanje čitave ranohrišćanske nekropole u Novoprojektovanoj ulici (nastavku ulice Vojvode Mišića) iz 5. veka. Zbog ovog pronalaska odmah posle prošlonedeljih otkrića grobnice i izdvojenog grobnog mesta na istoj lokaciji, stručnjaci Zavoda su hitno doneli rešenje o obustavi daljih radova na asfaltiranju i sređivanju ulice. Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika Niš procenjuje da se iznađena nekropola prostire ispod zemlje 160 sa 40 metara!

Ranohrišćansko sahranjivanje (istok-zapad) ukazuje na taj period.

- Grobne konstrukcije pronašli smo u nizu - otkriva za "Novosti" Mile Veljković, direktor Zavoda. - Dobili smo informaciju od žitelja novoprojektovane ulice da su prilikom izgradnje kuća nailazili na ovakve iskope, koje nisu prijavljivali službi zaštite. Kako je reč o gustoj nekropoli, istraživački tim i naše stručne službe odlučili su da prouče nekropolu, jedinu preživelu od totalne urbanizacije u Nišu. Prepreka nam je i kanalizacija, koja se probija kroz ove grobnice, mada, srećom, ima i netaknutih.
Koliko je ovo jedinstvena prilika za nauku i struku da se podrobnije ispita ranohrišćanski život u 5. i 6. veku pokazuje podatak da je u Nišu do sada pronađeno čak 50 grobnica, ali da danas može da se vidi njih šest. Najbogatija srednjevekovna nekropola iz 12. i 13. veka u naselju Panteleju ("Gradska" grobnica) na primer, pomogla je da se dokaže nepisana istorija. Sa pronalaskom ugarskog groba argumentovano je da je Stefan Nemanja oslobodio Niš uz pomoć Ugara! Arheolozi su našli srebrni prsten sa dva ocila, koje je heraldika vezivala za 15. vek, u nekropoli starijoj tri veka!

- Pretpostavljamo da je u pitanju rimska nekropola za bogatije i za pripadnike srednjeg staleža - objašnjava za "Novosti" arheolog Toni Čerškov. - Poslednja u nizu, najmanja grobnica spoljnih dimenzija jedva 2,30 metra, na primer, ima stepenike. U takvu grobnicu sa malim otvorima (60 sa 40 cm) gde su se najpre "ubacivale" daske za izradu sanduka, a potom i telo (sanduk se pravio u grobnici) izuzetno je interesantna.

Niš je jedan od retkih gradova gde se prošlost Vizantije može izučiti kroz grobove. Detaljnim ispitivanjem utvrdiće se način življenja, eventualni importi. Ovo je, slažu se stručnjaci, jedinstvena prilika za struku i nauku da se podrobnije dođe do podataka iz 5. i 6. veka. Nekropola se nalazi na početku kompleksa tekstilne fabrike Niteks, pri čijoj su izgradnji nestale dve bogate grobnice i jedan sarkofag.

DOZVOLE

OD Ministarstva kulture stigla je dozvola za istraživanje grobnice, ali je sada neophodno da se odobri istraživanje cele nekropole, otkrivene naknadno. Dozvola se izdaje tek kada se obezbede finansijska sredstva i sklopi ugovor sa investitorom, u ovom slučaju Direkcijom za izgradnju grada. U Zavodu se nadaju brzom rešavanju ove birokratije, kako bi se što pre istražila unutrašnjost rimskih nekropola.


izvor: Novosti.rs