Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Počela nova iskopavanja na Pločniku  (Pročitano 1345 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Počela nova iskopavanja na Pločniku
« poslato: 10.08.2013. 20:06 »
Počela nova iskopavanja na Pločniku

Autor Biljana Roganović Izvor Južne vesti | PROKUPLJE  09.08.2013.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

PROKUPLJE-bakarni-prsten-koji-je-pronadjen.JPG

Međunarodni tim arheologa koji obavlja iskopavanja na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja pronašao je bakarni prsten sa početka 5. milenijuma nove ere, kao i razne komade metala i kamene sekire.

- Prsten koji smo pronašli, zajedno sa prošlogodišnjom minđušom, predstavlja jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu i kulturno blago izuzetne vrednosti za Toplicu i Srbiju – rekla je arheolog i direktor Narodnog  muzeja „Toplice“ Julka Kuzmanović Cvetković, jedan od istraživača na terenu.

Nosilac ovih istraživanja, koja su u drugoj fazi, je Institut za arheologiju univerzitetskog koledža u Londonu, a na terenu je veliki broj svetskih stručnjaka. Međunarodni arheolozi koji su uključeni u ovaj projekat, Ben Roberts sa Univerziteta u Duramu i Silvija Amikone koja je zadužena za tehnološko ispitivanje keramike, kao i Miljana Radivojević, idejni tvorac projekta, oduševljeni su arheološkim nalazištem.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Predmeti koje pronalazimo na ovom prostoru pokazuju da je vinčanska kultura imala smisla za umetnost i kulturu. Želimo da ispitamo pojavu najstarije metalurgije na svetu za koju se pretpostavlja da je na ovim prostorima. Jedno od najvažnijih pitanja u svetskoj arheologiji, kako i na koji način nastaje metal. Debata traje skoro 200 godina i sada smo na pragu da ponudimo nove podatke i analize koje će doprineti znanju o ovom pitanju[/font] – rekao je britanski arheolog Ben Roberts.
Radovi će trajati oko mesec dana, a za kraj je planiran eksperiment kojim će pokušati da rekonstruišu čitav proces najstarijeg bavljenja topljenja metala.

Svetska naučna javnost izuzetno je zaiteresovana za  istraživanja lokaliteta Pločnik jer se do sada verovalo da je metalurgija započela na drugom kraju sveta, a ne ovde.  Istraživanja Pločnika pokazuju da je, po svoj prilici, ovaj kraj bio centar svetske metalurgije.
« Poslednja izmena: 10.08.2013. 23:30 Aleksandar »