Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Počela akcija čišćenja i uređenja  (Pročitano 2203 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Počela akcija čišćenja i uređenja
« poslato: 14.03.2013. 18:06 »
Počela akcija čišćenja i uređenja ranohrišćanskih spomenika u Jagodin Maloj


Zapuštena bazilika uskoro dostupna turistima

Narodne novine, 14.03.2013., J.C


Osnovna ideja ovog projekta je da se ovi ranohrišćanski spomenici očiste od smeća, obezbede i spreme za prezentaciju - objašnjava Elena Vasić Petrović, direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujeteRanohrišćanski spomenici u naselju Jagodin mala, koji su godinama unazad bili nezaštićeni, služili kao smetilišta i kojima se nije moglo prići, konaćno će biti očišćeni i obnovljeni. Ekipe JKP 'Medijana' juče su započele čišćenje bazilike sa martrijumom, tri nekropole u dvorištu Doma učenika, nekropole u ulici Vojvode Mišića i u ulici Živorada Kostića Moravca. Nakon toga sledi konverzacija kako bi ovi vredni spomenici bili dostupni turistima. Akciju uređenja zajednički realizuju Zavod za zaštitu spomenika Niša i Kancelarija za Milanski edikt.

- Ekipe Zavoda za zaštitu spomenika su na terenu, prate i nadgledaju čišćenje bazilike i grobnice.Nakon što se završi sa čišćenjem, radi se snimanje i tehnička priprema projekata za konverzaciju i prezentaciju.Osnovna ideja ovog projekta je da se ovi ranohrišćanski spomenici očiste od smeća, obezbede i spreme za prezentaciju - objašnjava Elena Vasić Petrović, direktor  niškog Zavoda za zaštitu spomenika i dodaje: - Potrebno je da se i prostor oko njih uredi i da se onemogući da im prilaze vozila ili se pored stoje kontejneri. Ispred svakog će biti postavljena i tabla sa osnovnim informacijama.To je vredno istorijsko nasleđe koje moramo štititi.

  Vasić Petrović objašnjava da će pre nego što da budu dostupni turistima, ovi spomenici morati da se zaštite od daljih oštećenja jer u nekima postoji opasnost od obrušavanja.

-Čišćenje je samo početak, a potom sledi konverzacija. Očekujemo da će za to sredstva obezbediti grad i Ministarstvo kulture, jer je cilj da ovi ranohrišćanski spomenici budu dostupni za posetioce u ovoj godini. Pored toga, važno je da Grad nakon obnove bude u obavezi da se ovi objekti održavaju i da ih dodeli nekoj instituciji na staranje. Naime, problem i jeste što oni nemaju svog staratelja - kaže Elena Vasić Petrović.

Da podsetimo, iako su svi ovi ranohrišćanski spomenici proglašeni za spomenike kulture od izuzetnog značaja, do sada nisu bili adekvatno zaštićeni niti je njihov potencijal iskorišćen.