Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Neko mora da odgovara što je Narodni muzej zatvoren čitavu deceniju  (Pročitano 1082 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena

Neko mora da odgovara što je Narodni muzej zatvoren čitavu deceniju


Neven Džodan    | 06. 05. 2013.
- Ogroman društveni problem jeste to što je Narodni muzej zatvoren već čitavu deceniju i neko bi morao da odgovara zbog toga - kaže za „Blic“ direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković koja najavljuje renoviranje i parcijalno otvaranje Muzeja koji će obeležiti svoj dan 10. maja, a onda i spektakularnu izložbu posvećenu Konstantinu Velikom 2. jula.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Izgubili smo deset godina: Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja

- Svi osećamo posledice što je Narodni muzej zatvoren deset godina. Setite se samo kada ste poslednji put imali priliku da posetite izložbu u Narodnom muzeju. Doduše, imali smo izložbe u Atrijumu koji sam po sebi jeste izvanredan prostor, ali publika treba da se navikne da ponovo ulazi u Narodni muzej jer kad se jednom odviknete onda i zaboravite da taj muzej postoji. Vama je neposredno i stalno pred očima slika da je Narodni muzej zatvoren. On jeste bio zatvoren za publiku i to je bila pogrešna odluka. Moglo je da se radi, kao što sada planiramo, sukcesivno otvaranje prostora, ali nije bilo neophodno da se Narodni muzej zatvori - ističe Bojana Borić Brešković.


Iako ne želi da govori o imenima onih koji su muzej zatvorili, smatra da neko zbog toga mora da snosi odgovornost.


- Nisam dužna da dajem takve komentare, ali stvarno mislim da neko mora da snosi odgovornost. Tolike generacije odraslih, dece koja su imala 10 godina i do svoje 20 godine nisu ušla u Narodni muzej... Naravno da je neko odgovoran za takvo stanje. Izgubili smo deset godina - navodi direktorka muzeja.


Ona smatra da ne bi trebalo odustati od rekonstrukcije većeg tipa. Situacija je takva da je nužno uraditi sanaciju zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro i u kojoj se nalazi toliko izvanrednih predmeta od arheologije do umetnosti. Sanacioni program samog upodobljavanja jeste pri kraju i Brešković očekuje da će biti prihvaćen do početka leta.


- Najbolje je da se krene prvo od krova, da se on sredi kako ne bi bilo prokišnjavanja. Radiće se kako stručnjaci budu predložili, ali ja bih volela da se krene od drugog sprata gde je naša čuvena velika sala koja je bila poznata kao izvanredan izložbeni prostor. Takođe, fasada ima svoj projekat koji je gotov, ali ne može bez krova. Srazmerno sa finansijskim mogućnostima, odustalo se od potpune rekonstrukcije pa će muzej biti otvoren parcijalno - objašnjava Bojana.
 
Ono što nas za nekoliko dana očekuje jeste Dan Narodnog muzeja kada će posetioci moći da vide crteže i grafike poznatih umetnika.


- Počinjemo sa izložbama koje još možemo da održavamo u atrijumu Narodnog muzeja. Imaćemo izložbu 10. maja posvećenu karikaturi 20, veka. Biće to prilika da se vide dela Bete Vukanović ili Meštrovića, koji su pored svog osnovnog umetničkog izraza imali i ideju da se bave karikaturom i imaćemo oko 200 izvanrednih primeraka iz zbirke “Crteži i grafike Narodnog muzeja” - najavljuje Bojana Borić Brešković koja dodaje da će posle Viminacijuma (18. 5 - 18. 6) izložba o Konstantinu Velikom biti otvorena 2. jula u Beogradu.


- Narodni muzej priređuje u Viminacijumu 18. maja izložbu koja nosi naziv „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije”. Prikupili smo materijal iz deset muzeja, računajući naravno i Narodni muzej u Beogradu, i predstavićemo se najboljim primercima.
 
Svetski rariteti
Na izložbi „Konstantin Veliki“ biće predstavljen jedan od najznačajnijih svetskih rariteta.
- To je glava Konstantina Velikog, odnosno bista koja je otkrivena 1900. u Nišu. Kao jedan od izuzetnih nalaza s kraja 19. veka je i kameja na kojoj je prikazan sam car Konstantin kako jaše na konju pogleda upravljenog u visine, a to je njegova čuvena poza iz doba njegovog najvećeg uspona - navodi Bojana.


izvor: Blic.rs« Poslednja izmena: 07.05.2013. 01:01 Aleksandar »