Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Константин и његово доба, пренос  (Pročitano 1224 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena

18.05.2013  у 18:00


Константин и његово доба, пренос


У оквиру Државног програма прославе јубилеја „Милански едикт 313 - 2013, Србија", 18. маја у Археолошком парку Виминацијум, биће одржане две културне манифестације- тематска изложба Народног музеја и опера „Аида", у извођењу ансамбла Народног позоришта у Београду...


Свечаности у Виминацијуму присуствоваће председник Републике Србије господин Томислав Николић, Његова светост патријарх српски господин Иринеј, министри у Влади Републике Србије, дипломатски кор, угледне личности из јавног и културног живота, као и многобројни гости из региона и света.


Изложба Народног музеја „Константин Велики и Милански едикт 313. - Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије"


Виминацијум, Римска вила 18, 00 часова


Изложба Народног музеја „Константин Велики и Милански едикт 313. - Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије", обухвата најаутентичнија сведочанства која су настала у распону, од краја другог и трећег, па све до шестог и седмог века.


На изложби ће бити присутно седам визуелних и тематских целина са делима која припадају светској културној баштини. Реч је о скулптурама и фрагментима архитектонске пластике клесане у камену и употребним предметима - накиту, култним предметима, предметима церемонијалног карактера, посудама од племенитих метала, керамике и стакла, деловима војне и парадне опреме, римском царском новцу и царским медаљонима.


Као посебни куриозитет, међу 180 артефаката, издваја се портрет цара Константина Великог, рађеног у бронзи, који је откривен 1900. године у данашњем Нишу.


Неки од предмета били су уступљени за потребе великих светских изложби приређиваних поводом прославе јубилеја Миланског едикта и Константиновог доласка на власт које су реализоване у Риминију (2005), Триру (2007) и Милану (2012-2013).


Колекција, која ће бити приказана на изложби Народног музеја у Виминацијуму  уклапа се у породицу колекција које се чувају у најпознатијим светским музејима - Капитолинском музеју у Риму, Лувру, Уметничко-историјском музеју у Бечу, Британском музеју у Лондону.


Изложба „Константин Велики и Милански едикт 313. - Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије", у Римској вили у Виминацијуму биће отворена за јавност до 18. јуна.


Након тога, целокупна поставка изложбе се премешта у Београд где ће посетиоцима бити доступна у Атријуму  Народног музеја Србије од 2. јула до 8. септембра, a потом и у Ниш, где је свечано отварање најављено за 19. септембар, у галерији компаније „Филип Морис", где ће поставка бити до 31. октобра.


извор: ртс.рс