Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Koliko ima istine u tome?  (Pročitano 1417 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Koliko ima istine u tome?
« poslato: 26.02.2013. 17:19 »
00:01, 26.02.2013.

Srušen mit o “džinovskim skeletima”
Autor Maja Micić Izvor Južne vesti | Niš

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Foto: D. M. CAR

Skeleti koji su iskopani prilikom izgradnje niškog Podzemnog prolaza ne pripadaju “nadljudima” visokim 3 metra, ali pokazuju da je i u Rimsko doba na teritoriji Niša postojala ulica tamo gde se nalazi i danas, kažu arheolozi.

Iako na slikama iz tog perioda izgleda drugačije, arheolog Toni Čerškov, koji je učestvovao u istraživanjima, objašnjava da je reč o skeletima sasvim uobičajenih dimenzija.


- To je potpuno uobičajena nekropola. Nije bilo dužeg skeleta od 184 centimetara. Čak i da dodamo tkivo na to neće biti viši od 190. Nije bilo nikakvih spektakularnih dimenzija niti “nadljudi”, kako se govorilo - kažeČerškov.CAR autor prepoznatljivih fotografija, Dušan Mitić Car potvrđuje da skeleti na fotografijama nastalim 1990. godine nisu 3 metra dužine i da nije reč o “džinovskim ljudima” kako se povremeno moglo čuti.


- Reč je tome da je ugao slikanja bio takav da oni na fotografijama deluju mnogo veći nego što zaista jesu - objašnjavaMitić.
Dodaje da su prema njegovoj slobodnoj proceni oni mogli biti dugi oko 2 metra ili nešto manje od toga.

Arheolog Čerškov dodaje da jedina “zanimljivost” u vezi skeleta pronađenih u sadašnjoj Obrenovićevoj ulici jeste to što potiču iz II i III veka.

-Ta nekropola je pokazala da je ova ulica uvek bila “komunikacija”. Na mestu gde se ona sada nalazi bila je ulica i u Rimu, tako da u gradu imamo jednu od najstarijih ulica na Balkanu - objašnjava Čerškov.

On kaže da su se u tom periodu ljudi sahranjivani pored puta, a ne na posebnom mestu određenom za tu svrhu.
- Ne mora da znači da se to poklapa sa sadašnjom ulicom, možda je malo izmaknuta levo ili desno, ali pravac je taj - kaže Čerškov.

Prema rečima arheologa, pronađeni grobovi govore u prilog tome da je sadašnja centralna niška gradska ulica i u II i III veku bila značajna.

Svedok na iskopavanju


Роћко из Прокупље 09:46, 26.02.2013.

причали ми људи који су присуствовали ископавању,и кажу да су стварно скелети били огромни,нисам био присутан да би мог'о да тврдим,али верујем да су били огромни,јер човек од ког сам чуо важи за веома поштеног домаћина (значи,не лаже),слажем се и са господином Владом који каже да су чак и људи од 2м у то време били прави дивови.Sonja Stanković
07:28, 26.02.2013.

Ne slažem se sa izjavom dotičnog gospodina, jednostavno se sećam in vivo kako je to izgledalo. Čudna je sudbina tih skeleta - mislim da su izgubljeni. Zanimljivo kako se odnosimo prema arheološkom nasleđu na prostou Niša. A Vizantijski most? Njega su otkrili pri sređivanju vodotoka Nišave.
« Poslednja izmena: 26.02.2013. 17:31 Carica Teodora »