Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Zašto se krije cena “Konstantina”?  (Pročitano 1401 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Zašto se krije cena “Konstantina”?
« poslato: 18.06.2013. 21:04 »
Zašto se krije cena “Konstantina”?

Autor Miodrag Stanković  Izvor: Južne vesti | NIŠ  18.06.2013


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Srđan Pešić, menadžer GO LDP u Nišu

Predstava “Konstantin” niškog Narodnog pozorišta nezvanično je koštala 19 miliona dinara, skoro pet puta više od opere “Aida” izvedene u Viminacijumu. Obe su deo obeležavanja godine Milanskog edikta, a to što neko krije troškovnik za “Konstantina”, znači da “tu nešto smrdi”, kaže Srđan Pešić, odbornik LDP.

Opera “Aida”, izvedena u Viminacijumu kao deo republičke proslave jubileja Milanskog edikta, prema zvaničnim podacima koje je Srđan Pešić, menadžer LDP u Nišu, zatražio i dobio od  Ministarstva kulture, koštala je oko četiri miliona dinara. Od toga, oko 2,8 miliona je obezbedio generalni sponzor, a Ministarstvo kulture oko 1,2 miliona.

Pešić, koji je bio na predstavi, kaže da je to bio “mega događaj” u čijoj su izvedbi učestvovali i umetnici iz Italije i Bugarske i da je iznenađen što je to koštalo petostruko manje od nezvanične sume koja se pominje kao cena niške predstave “Konstantin”.

- Ono što sigurno znam, što nije obavijeno velom tajne, a znam zato što se o tome glasalo u Skupštini Grada, je da je ovaj Grad iz svog budžeta izdvojio skoro 70 hiljada evra ili 7,5 miliona dinara za predstavu “Konstantin”. Ako se tome doda, makar po rečima ministra kulture, 11, 5 miliona koje je Ministarstvo kulture dalo, računica je prosta: Niška predstava je koštala skoro 180.000 evra - kaže Pešić.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Srđan Pešić

To što ni po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja nije moguže dobiti zvanični troškovnik za “Konstantina”, Pešiću je razlog za sumnju da je predstava iskorišćena kao “dobra prilika da se svojim prijateljima obezbedi i tek kako dobar honorar!”

- Ako po ovim podacima koje imamo, reditelj predstave “Konstantin” za dve ili tri nedelje boravka u Nišu dobije skoro 15.000 evra, ili da neko ko je radio osvetljenje ili dekor dobije isto toliko, onda je prosto neverovatno da za takve iste poslove u operi “Aida”, ljudi dobijaju po 10 puta manje honorare!
Pešić, koji je u vreme premijere “Konstantina” ispred pozorišta organizovao performans pod sloganom “Pod ovim znakom ćeš zaraditi”, zbog čega je i kažnjen jer skup nije prijavio policiji. tvrdi da se “ogromne pare oko Milanskog edikta vrte po Nišu” i zaključuje:

- Neću upoređivati umetničku vrednost (“Konstanina” i “Aide”), nije moje da sudim, ja govorim samo o novcu koji je vaš i moj! Mislim da ako neko krije takve podatke, da tu nešto smrdi!
Pešić naglašava da je obaveza da se javnosti saopšti kako je potrošen novac poreskih obveznika i da će se, ako ne ranije, to saznati na kraju godine, kada se u niškoj gradskoj Skupštini bude raspravljalo o  izveštaju o poslovanju Narodnog pozorišta.

Šta je to po Pešiću  “kruženje političara u prirodi” i kakve to veze ima sa novim načinom izbora direktora javnih preduzeća pogledajte u emisiji “15 minuta”