Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Чувена Вердијева опера биће изведена у Римском амфитеатру, у Виминацијуму,пренос  (Pročitano 1138 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena

18.05.2013. u 20.00h


Аида (опера), пренос


Чувена Вердијева опера у четири чина биће изведена 18. маја у Римском амфитеатру, пред две хиљаде људи...


Вердијеву „Аиду" извешће прваци ансамбла Београдске опере уз учешће светских оперских звезда.


Римски амфитеатар у Виминацијуму један је од ретких сачуваних на тлу Европе. Он ће, посебно за ову прилику, бити реконструисан, па ће и након манифестација 18. маја, бити погодан за многобројне културне догађаје од националног и међународног значаја.


Спектакуларан и јединствен, Римски амфитеатар допринеће у многоме да извођење Вердијеве опере буде налик престижним светским премијерама.


Огњан Драганов, редитељ Државне опере Русе из Бугарске, ће 18. маја режирати ову чувену Вердијеву оперу у четири чина, премијерно изведену у Каиру 24. децембра 1871. године поводом отварања Суецког канала.


Диригент „Аиде" ће бити Иван Кожухаров, који иза себе има преко хиљаду концерата и оперских извођења са највећим европским и светским оркестрима.


Аиду ће играти првакиња опере Народног позоришта у Београду Јасмина Трумбеташ Петровић док ће улогу египатске принцезе Амнерис дочарати Јелена Влаховић, која ће овим извођењем прославити 25 година уметничког рада.


Гости из Италије Аниле Франческо и Елиа Фабиан тумачиће улоге Радамеса, египатског војсковође и Амонасро, етиопског краља.


Рамфисa, египатског првосвештеника, играће Иван Томашев, краља Египта - Стефан Павловић, гласника - Ненад Чича, а свештеницу Иванка Раковић Крстоношић.


Кореографију ће радити Константин Костјуков, за костиме је задужена Миланка Берберовић а за сценографију Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић.


„Аида" је, иначе, према актуелним статистикама једна од најизвођенијих опера на свету, само 2007. године је у опери Метрополитен изведена 1.100 пута.


Поред престижне Метрополитен опере, „Аида" је путовала светским театрима Берлина, Мадрида, Беча, Лондона, Буенос Ајреса, Мелбурна. Готово да не постоји држава на свету која није угостила Вердијеву „Аиду". Свакако је најзапаженије било извођење овог комада у Сан Франциско опери, где су главне роле имали славни Лучано Павароти и Маргарет Прајс.


Kако ће опери „Аида" моћи да присуствују сви заинтересовани посетиоци очекује се велики број страних туриста, студената свих Музичких Академија из земље и  региона, ученика који похађају средње музичке школе као и љубитеља опере.


Пренос "Аиде" можете пратити на РТС HD.


извор: ртс.рс