Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Crkvine , Stubline kod Obrenovca  (Pročitano 2819 puta)

Van mreže bokac

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 1
  • Ugled: +0/-0
Crkvine , Stubline kod Obrenovca
« poslato: 28.10.2016. 14:56 »
Pre par godina, još uvek nisu bile baš aktuelne iskopine na ovom lokalitetu, bio sam u Stublinama kod Obrenovca. Beše neka akcija čišćenja i uređenja Šarene česme. Legenda kaže da je tu Šarac Marka Kraljevića bio žedan pa udario nogom i tu se pojavio izvor. Doduše izvor postoji, ali je meni privuklo pažnju nešto drugo.
Pored česma koja je u nekom ulegnuču ili jaruzi , nalaze se njive. Pitao sam jednog od seljana kako prolaze za vreme suše sa prinosima, a on mi pokaza baru koju je iskopao nedaleko od česme. Pored bare bilo je kamenje veoma oblo, veličine pesnice. Pitao sam ga odakle ovo obzirom da je zemlja veoma plodna, a on reče da se na nekih metar ipo do dva nalazi ovakav kamen a da posle na nekih dva do tri metra ima žila sa vodom koja ne presušuje iako se aktivno pumpom izvlači voda.
Uz to reče da se celom kosom provlači kao udolina koja ide prema Crkvinama. Navelo me je da razmišljam o tome da su se nekada naseobine gradile uz reku. Obzirom da sam čitao radove gospodina Crnobrnje vezano za ovo naselje mislim da se ono nalazilo baš na obali reke koja je iz nekih razloga potonula ili je došlo do nekih raseda tla što možda ne bi bilo loše malo istražiti.