Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: BORBA PROTIV METAL DETEKTORA  (Pročitano 2990 puta)

Van mreže sekulitatea

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 2
 • Ugled: +0/-0
BORBA PROTIV METAL DETEKTORA
« poslato: 03.11.2013. 19:58 »
IZVOR : BLIC
LINK   : http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/189365/Strogo-zabraniti--detektore-metala

U SRBIJI SU NA METI KRADLJIVACA SVA ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Strogo zabraniti detektore metala

Srbija nema mapu arheoloških lokaliteta, drugim rečima niko ne zna gde su sve naši preistorijski, antički ili, pak, srednjovekovni lokaliteti. Zbog toga svaki put iznova kad se negde gradi, arheolozi obilaze teren, beleže lokacije, proučavaju karte, obavljaju intervjue s meštanima, prikupljaju građu, datuju je... Razloga što arheološka mapa ne postoji ima više. Prvi je naša neorganizovanost, drugi nedostatak novca, a treći - nikad nije formiran tim koji bi je izradio.


Lopovi su krampovima razbili ploču sa mozaikom na lokalitetu Caričin grad
Projekat izrade arheološke mape je započet pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, ali nikada nije zaživeo. Nedavno ga je ponovo pokrenulo Ministarstvo kulture, ali po mišljenju arheologa Vujadina Ivaniševića, našeg sagovornika, najbolje bi bilo da iza projekta stane i Ministarstvo nauke jer je reč o sakupljanju podataka dragocenih i za prirodnjake.

Profesor Ivanišević trenutno radi na pripremama nastavka iskopavanja na Caričinom gradu i vodi arheološku komisiju za istraživanje koridora deset. Nažalost, tamo gde je zemlja otkupljena radi izgradnje koridora, u očekivanju da im se odobre sredstva za istraživanje, arheolozi nisu prvi stigli na teren, već upravo divlji tragači za antikvitetima.

- Baš je u ovom trenutku važno započeti izradu mape jer Srbiju očekuju veliki poslovi u infrastrukturi. Dobro je imati centralizovanu bazu arheoloških podataka da bismo, na primer, prilikom izgradnje južnog toka ili magistralnih puteva i železničke mreže znali na kojim potezima treba sondirati teren - kaže Ivanišević. - Svesni smo da bi ta mapa dobro došla i tragačima za blagom, ali protiv divljih arheologa se treba drugačije boriti.
 

Prof. Vujadin Ivanišević
U Srbiji nema arheološkog lokaliteta koji nije na meti kradljivaca. Može se reći da je cela Srbija raskopana. Nelegalno kopanje je zaustavljeno samo tamo gde postoji čuvarska služba. - To su Viminacijum, Romulijana, Medijana... Sirmijum je samo donekle zaštićen, tamo gde je nalazište pokriveno, Caričin grad je do juče imao čuvara čije je radno mesto, nažalost, ukinuto, iako smo i mi arheolozi, a i Ministarstvo kulture, bili protiv toga. Posle uništavanja jednog mozaika u potrazi za blagom kojeg tamo nema jer lokalitet se istražuje već trideset godina i sve što je vredno nađeno, prebačeno je u muzej, čuvar će biti vraćen na posao, ali dok se to pitanje pravno ne reši, proći će neko vreme! A dotle? Treba li da nam se ponovi ono što se već desilo na drugim nalazištima? – pita se profesor.

Divlji kopači su uništili antičke građevine na utvrđenima Gornje Brijanje u Vojniku i Ravnoj banji u Medveđi. Iskopali su sonde na lokalitetima Maćedonce u Medveđi i Veliki Morič u Vlasotincu, bedem na nalazištu Međa u Leskovcu... Regionalni zavodi za zaštitu baštine to sve znaju, ali nemaju načina da ih zaustave jer sudovi ne rade svoj posao.

- Napadnuto je sve, od preistorijskih staništa u pećinama u kojima ništa vredno ne može da se pronađe, osim kamenih alatki koje nemaju nikakvu vrednost na tržištu antikviteta, preko neolitskih naselja u kojima se traže figurine koje se mogu lepo prodati na Zapadu, do antičkih utvrđenja i grobnica s nakitom. Pažnju kradljivaca posebno privlače obale Dunava koje su odvajkada naseljene. Maltene ceo Srem je pod detektorima!
 

Dovlji kopači uništili su bedem na lokalitetu Međa kod Leskovca

Antikviteti se po pravilu iznose iz zemlje, pogotovo su na ceni stari novac i figurine. Postoje čitave male fabrike u kojima se fragmenti keramike spajaju ili dopunjuju – ukazuje naš sagovornik.

Iako su aukcijske kuće na Zapadu u obavezi da traže poreklo arheološkog predmeta koje daju na prodaju, toga se često ne pridržavaju. Eklatantan je primer onoga što se dogodilo nakon pljačke muzeja u Kabulu iz kojeg je, između ostalog, odnet novac kovan posle Aleksandra Makedonskog.

- Međunarodna javnost je o tome obaveštena i muzeji su zamoljeni da ga ne otkupljuju. Neki su ipak to učinili, kako sam obavešten. Na sreću, ima i drugačijih primera, kao kada su arheolozi prepoznali poreklo jedne zlatne posude, takođe iz kabulskog muzeja i sprečili aukcijsku kuću da je proda - navodi Ivanišević.
Rešenje bi svakako bilo da se spreči nelegalna trgovina. Ali kako?

Po mišljenju prof. Ivaniševića, možda na način kako su to uradili Englezi. Drugim rečima da se nelegalna trgovina legalizuje uz striktnu zabranu korišćenja detektora.

- U Velikoj Britaniji važi sledeći propis: čak i kad se arheološki predmet slučajno otkrije, nalazač je dužan da ga prijavi lokalnom muzeju, a ovaj da ga obradi u roku od šest meseci, katalogizira i proceni. Pravo prvenstva kupovine ima država po tržišnoj ceni. Ukoliko nema novca, nalazač može da ga proda kome hoće - objašnjava Ivanišević i dodaje da na taj način država naplatom poreza ubira prihod.

Od ovakvog rešenja svi imaju koristi, a muzeji dobijaju šansu da obogaćuju arheološke zbirke. Jedan britanski muzej je tako došao do velike ostave zlatnih predmeta. Naravno, pošto je reč o visoko procenjenoj vrednosti, našao je sponzore... Porazmislimo o britanskom receptu, koji su prihvatile i neke druge evropske zemlje!

Milena Marjanović   15. 05. 2010. - 00:02hVan mreže sekulitatea

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 2
 • Ugled: +0/-0
Odg: BORBA PROTIV METAL DETEKTORA
« Odgovor #1 poslato: 03.11.2013. 20:06 »
Imamo fabrike za restauraciju keramike itd ....
kaze zabraniti MD a zakon iz engleske da se mora prijaviti pronalazak.... zakon iz engleske je extra stvar al to kod nas nece zaziveti jer drzava nema pare jer kad ih neiteresuje otkup pronalaska oni ti daju posle 6 meseci potvrdu da je to tvoje vlasnistvo i da mozes da otudjis ... i jos mnogo toga sto kod nas nece da MOZE ... covek je u celoj prici kontradiktoran na svoju pricu ...
koridor je opljackan ... uuuuuuu jbt 

pa gospodo sto neustanete malo iz svoje stolice i odete malo sa spaklom na lokalitet ... a ne samo da sedite i blebecete

Van mreže crni1

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 18
 • Ugled: +2/-0
Odg: BORBA PROTIV METAL DETEKTORA
« Odgovor #2 poslato: 03.11.2013. 21:43 »
Stvarno mi nije jasno šta neko ima protiv metal detektora,jer pravi tragači koji rade sa njima najmanje uništavaju ili možda slučajno zakače,polome neki nalaz od kosti,keramike,stakla,kamena i td.
(detektor ne radi na to,nisu ni ludi da lome jer znaju vrednost tih stvari).
Zabranite i poljoprivredu tj. oranje plugovi su smrt za sve ove stvari i još poneke,zidove ...
ostale građevinske mažine,kao i miniranja u blizini lokaliteta.
Slažem se sa Sekuritateom "gospodo što ne ustanete malo iz svoje stolice i odete malo sa spaklom na lokalitet ... a ne samo da sedite i blebecete" najlakše je samo kukati,radite i vi nešto za tu platu koju dobijate za sedenje,napravite spiskove lokaliteta,obeležite,sarađujte sa državom napravite zakon i kazne ni po babu ni po stričevi,da sve bude jasno i dorečeno najbolje moguće objašnjeno.
Najlakše je da uvek neko drugi bude kriv,neka nam gospoda arheolozi ispričaju-objasne ko,kako,zašto,sa čijom dozvolom minira,ruši lokalitete,objekte pod zaštitom države za koje oni znaju a ćute(najviše za potrebe rudnika,kamenoloma,hidrocentrala).Ako im ti lokaliteti ne trebaju zašto jednostavno ne puste ljude da tu rade,bar neka vajda,a ne da se sve sruši zatrpa i nikom ništa,za to niko nije kriv.
Po meni najjednostavniji zakon se može napisati doneti bez mnogo pametovanja:
1.lokaliteti,crkve,manastiri,utvrđenja,putevi,ti takvi i takvi objekti su pod zaštitom države,muzeja ...
2.biće javno objavljen spisak,vidno obeleženi(tablama,bojom...)
3.na tim mestima zabranjeno je svaki vid neovlašćenih radova,iskopavanja,loženja vatre i td.
4.u suprotnom ovakve radnje po zakonu tom i tom,smatraće se za kršenje ...
5.za ovakve radnje zaprećena je kazna zatvorom,novčano ...   i td.
 
Na ostalim mestima je dozvoljeno traganje bez ugrožavanja tuđe imovine,bilja,prirodnih dobara...
(navesti šta,kako,zašto,čime)
Sve nalaze (takve i takve) prijaviti (instituciji toj i toj) ostali nalazi se ne smatraju za kulturno dobro (navesti neke)jer su novijeg datuma ili ...
Tragač ili donosioc,slučajni nalazač je obavezan da instituciji koja je zainteresovana za nalaz kaže  ili pokaže lokaciju na kojoj je predmet nađen,po potrebi objasni i koji je položaj,dubina nađenog predmeta.
Institucija će izvršiti procenu predmeta u roku od ... i isplatiti donosiocu toliko za određenu vrstu predmeta.
Takve lokacije može obići i po potrebi zaštititi,obeležiti,možda nebi bilo loše i da se otvore neki lokalni centri ili postaviti po nekog lokalnog saradnika,bar po 1 na teritoriji opštine.
Smatram da bi ovako svi bili zadovoljni,mnogo više bi se znalo o svemu vezanom za ovu temu,mnogo više bi se znalo o istoriji,arheologiji,na sunce bi iskočili mnogi lokaliteti,iz svih krajeva ove naše male al prelepe Srbije.
Ovako svi nešto,ćute,mute,kriju,lažu-mažu,niko nikom ne veruje,svako krivi onog drugog i tako u krug,jedan priča ovo drugi da to ne može,sve nedorečeno.
Bez ikakve zle namere pišem ovo i nikog ne želim da vređam ili hvalim ali mišljenja sam da i među amaterima,zaljubljenicima u hobi ima velikih stručnjaka za različite oblasti tako da se može i to iskoristiti na najbolji mogući način.Van mreže Max

 • Opšti urednik
 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 712
 • Ugled: +81/-0
Odg: BORBA PROTIV METAL DETEKTORA
« Odgovor #3 poslato: 04.11.2013. 09:07 »
Ovaj članak objavljen gotovo pre tri ipo godine, govori o tome koliko se radi, da još nije odrađena arheološka mapa, a isto tako gomila lokaliteta nema ni tablu sa natpisom lokaliteta, površinu koju obuhvata lokalitet itd..., kako bi se građani lakše informisali da se tu radi o nečemu. Sve to treba da bude dostupno javnosti i javnost da bude informisana. Da ne budem pogrešno shvaćan, ovo uništavanje arheoloških lokaliteta je stvarno žalosno i na tome treba da se stane i da se uvede red, jer nikom normalnom to ne ide u prilog, a naročito onima koji se bave ovim hobijem. 

- U Velikoj Britaniji tragači sa detektorima su otkrili mnoga arheološka nalazišta, tako da između njih i istoričara postiji vrlo dobra saradnja. Mchael Louis iz Britanskog muzeja  u Londonu kaže za medije ‚‚ Prošao je period konfrotacije između tragača i arheologa, sada nastojimo da sarađujemo i iskoristimo njihovo znanje u arheološke svrhe “.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Van mreže kokan

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 11
 • Ugled: +0/-0
Odg: BORBA PROTIV METAL DETEKTORA
« Odgovor #4 poslato: 04.11.2013. 09:29 »
sve je kontra diktorno,umesto da se saradjuje,da se zajednickim snagama sacuva sta se moze,ne nasa drzava dopusta da razno razni nalazi i dalje trule i nebudu nikad otkriveni,a imalo bi velikog znacaja za arheologiju,istoricare itd...